Adrian Porumboiu a ieşit din acţionariatul Agrocomplex Bârlad. Cumpărătorul este gigantul Trans-OIL din Moldova

Economica.net
07 07. 2016
porumboiu_90832500_99070700

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanţi latifundiari ai ţării, s-a retras din acţionariatul Agrocomplex Bârlad, parte a grupului de firme Racova pe care îl controlează, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de către Termene.ro. Potrivit sursei citate, compania este deţinută acum de către compania elveţiană Delta Commodity and Financial Services (DCFS) SA, SIF II Moldova, Constantin Duluţe – cel care exploatează Insula Mare a Brăilei şi avocatul Dimitriu Sorin Manuel.

DCFS figurează şi în acţionariatul companiei Racova SA care este, la rândul său, în acţionariatul Comcereal SA Vaslui, compania prin care omul de afaceri exploatează în jur de 27.400 de hectare în judeţul Vaslui.

DCFS este parte a grupului agroindustrial Trans-OIL, cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova. Grupul este controlat de magnatul american cu origini gruzine Vaja Jhashi şi este activ pe piaţa din România din 2014, când a început să producă pe liniile fabricii de uleiuri Ulerom deţinut de Adrian Porumboiu.

„Este vorba despre o separare a business-ului.Tranzacţia a început în urmă cu un an de zile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu, fără a da alte amănunte. 

„Eu am foarte puţin din acea firmă, de pe vremea când am lucrat ca director. Nu cunosc ce s-a întâmplat cu acţionariatul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Duluţe, proprietarul Agricost SRL, compania care exploatează cea mai mare suprafaţă arabilă a ţării.

În noiembrie anul trecut, mirşanu.ro scria că grupul de firme Trans-OIL, un grup cu sediul social în Elveţia şi acţionariat american, ar fi cumpărat grupul Racova. Finalizarea tranzacţiei urma să aibă loc după ce se ajungea la un acord cu creditorii care au bani de recuperat în baza creanţelor neplătite de firmele din grupul Racova.

Porumboiu declara în noiembrie 2015, pentru ECONOMICA.NET, că nu confirmă şi nici nu infirmă tranzacţia cu TransOil, dar că investitorul cu care a discutat nu are legătură cu oligarhi ruşi, aşa cum s-a menţionat în presă. Acesta spunea atunci că nu va ieşi din business şi că grupul pe care îl conduce este în restructurare. „Trecem printr-un amplu proces de restructurare, iar atunci când se va finaliza vom face publice planurile noastre. Multe elemente sunt confidenţiuale (…) Eu nu o să ies din afaceri. Nu o să plec pe un vas de croazieră, o să rămân aici să îmi fac treaba”, declara pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu.

Detalii aici: Ce se întâmplă cu imperiul lui Adrian Porumboiu: „Suntem în restructurare. Nu o să ies din afaceri”

Agrocomplex Bârlad a raportat în 2015 o cifră de afaceri în valoare de 40,9 milioane de lei, în scădere faţă de anul anterior când a avut un rulaj de 49,7 milioane de lei. Pierderile companiei sunt în creştere abruptă ajungând în 2015 la 42,4 milioane de lei, comparativ cu 9,5 milioane de lei în 2014. Societatea are în jur de 200 de angajaţi.

În ceea ce priveşte Comcereal SA, compania a rulat anul trecut 76,3 milioane de lei, faţă de 209,3 milioane de lei în 2014 şi pierderi de 57,5 milioane de lei.

Business-ul lui Porumboiu a suferit anul trecut atât din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi a faptului că nu a mai beneficiat de subvenţii, urmare a unor probleme cu Agenţia de Plăţi. 

Detalii aici:

Al doilea mare latifundiar al ţării are conturile blocate

şi Porumboiu a învins Ministerul Agriculturii: instanţa a suspendat „amenda” Comcereal Vaslui

Războiul Porumboiu vs. Ministerul Agriculturii: de ce nu a primit latifundiarul nici un leu din subvenţiile pe suprafaţă