Recordul consemnat anul trecut de România în privința producției de mașini, 507.000 de unităţi fabricate de uzinele Automobile Dacia și Ford Otosan ar trebui să majoreze din nou cifra de afaceri din industria auto românească.
Conform lui Adrian Sandu, este „prima dată în istorie am depăşit pragul de 500.000 de unităţi, dar încă nu am scăpat de crizele multiple care ne-au lovit. În România avem doi constructori care se mişcă şi se mişcă foarte bine, care produc vehicule cerute pe pieţele de export – şi vedem o creştere a producţiei, ceea ce nu poate decât să ne bucure”.
Totuși, în ciuda faptului că problemele din anii trecuți par să se fi încheiat, industria auto încă trebuie să înfrunte probleme generate de lipsa de semiconductori. „Am avut o criză a componentele electronice care nu a dispărut. Sunt încă uzine afectate de lipsa acestor componente la volumele pe care ni le dorim. Pur şi simplu producătorii de semiconductori şi de componente electronice nu pot face faţă cererii din ce în ce mai mari din industria auto”, a menționat secretarul general ACAROM la Conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive.
Totodată, el consideră că, deși producția „și-a reaprins motoarele”, sunt și alte lipsuri în domeniul aprovizionării. „Ss-a adăugat, evident, conflictul Rusia-Ucraina, care a tăiat lanţul de aprovizionare cu materiale şi componente fabricate în zonele respective. (…) Chiar săptămâna trecută am fost la Galaţi, la combinat, şi spuneau că au reînceput să aducă minereu de fier din Brazilia pentru activitatea combinatului. Au nişte reţete speciale pentru oţeluri care sunt bazate pe acel tip de minereu. Ucraina s-a închis, nu mai putem aduce minereu de acolo”, a menționat Adrian Sandu.
Totușil oficialul ACAROM s-a declarat încrezător că sectorul auto în ansamblul său a revenit măcar la nivelul anterior pandemiei. „Ca cifră de afaceri sperăm ca după publicarea bilanţurilor firmelor pentru 2022 să vedem că ne-am întors undeva la nivelul anului 2019. De circa 31 de miliarde de euro. Adică undeva la 12% din PIB. Rămânem și la 29% din totalul exportului României”, a încheiat oficialul ACAROM.