‘Cetăţeanul ar trebui să ştie, în primul rând, cum se fac banii şi cum se cheltuie raţional. Dar mai ales cum se fac banii. Eu pun mâna pe inimă şi spun că românii nu ştiu să facă bani. Acesta este adevărul adevărat şi acesta este lucrul cel mai important care trebuie învăţat, cum se fac banii, cum se folosesc, cum se cheltuie raţional şi multe altele. Eu când spun că românii nu ştiu să facă bani mă refer la cei 20 de milioane de români. Nici oamenii de afaceri nu ştiu prea bine să facă bani. Mulţi ştiu să ia de la stat bani prin afaceri cu statul, prin contracte, e uşor să iei bani. Important este să faci locuri de muncă în care să se producă bani’, a concluzionat purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu.
Banca Naţională a României (BNR) consideră că un lucru extraordinar de important pentru ţara noastră, în acest moment, este educarea populaţiei, pentru că, fără o populaţie cu cultură financiar-bancară nu se poate realiza bunăstarea, a declarat luni, la Braşov, purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu, care a participat alături de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu la deschiderea proiectului ‘Academica BNR 2014’, la Universitatea ‘Transilvania’.
‘Trebuie să recunoaştem că bunăstarea pe care ne-o dorim este foarte departe de noi, iar BNR contribuie prin acest proiect, Academica BNR, atât cât se poate, pentru că este o singură instituţie şi o ţară de 20 de milioane de cetăţeni, dar folosind şcolile, universităţile, mass-media în general, se pot transmite populaţiei cunoştinţele financiar-bancare. Şi asta face BNR implicându-se într-un proiect cu universităţile din România, iar doi factori sunt extraordinari de implicaţi în proiect – Universitatea ‘Transilvania’ din Braşov şi Universitatea din Constanţa – care găzduiesc câte două sesiuni pe an, una la Braşov şi una la Constanţa’, a spus Adrian Vasilescu.
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu nu a făcut declaraţii de presă.
Banca Naţională a României organizează în perioada 3-5 martie, la Sinaia, în parteneriat cu Universitatea ‘Transilvania’ din Braşov, prima etapă din acest an a proiectului ACADEMICA BNR, un program naţional de susţinere a educaţiei financiare în România, la care participă comunitatea academică din 27 de universităţi din ţară.