Paradox: ADS cheltuie de trei ori mai mai mulţi bani pentru recuperarea datoriilor decât reuşeşte să recupereze

12 01. 2016
teren_44769200

De peste zece ani de zile, Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care administrează terenul agricol al ţării, se chinuie să recupereze zeci de milioane de euro de la agenţi economici şi persoane fizice care au folosit pământul dar nu şi-au mai plătit redevenţele. Sunt bani extrem de greu de recuperat, pentru că majoritatea sumelor sunt disputate în instanţă, iar cele ce pot fi redobândite mai simplu presupun cheltuieli ce au ajuns să depăşească cu mult sumele recuperate. 

Din datele furnizate ECONOMICA.NETde către Agenţia Domeniilor Statului, anul trecut, spre exemplu, Serviciul de Recuperări Creanţe din cadrul Direcţiie Logistică al ADS a recuperat în 2015,  prin intermediul executorilor judecătoreşti, aproximativ 7.640 de lei (în jur de 1.720 de euro ). În schimb, pentru contractarea serviciilor acestor executori, ADS a cheltuit de 2,3 ori mai mult, adică peste 17.820 de lei (4.015 de euro, la un curs mediu al BNR de 4,44 lei pentru un euro).  

În total, la data de 11 ianuarie 2016, ADS avea de recuperat creanţe aferente contractelor privind exploatarea terenurilor în valoare de peste 391,8 milioane de lei (aproximativ 88,2 milioane de euro), din care 384,9 milioane de euro sunt debite aferente contrcatelor reziliate sau încetate (debite vechi), 2,9 milioane de lei sunt debite din contractele în derulare, anterioare anului 2015, iar 3,9 milioane de lei sunt debite din contractele în derulare aferente anului 2015.

De ce are ADS nevoie de executori judecătoreşti

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Porcedură Civilă (15 februarie 2013 şi republicdat în 2015) şi coroborat cu un OUG din 2012 (64/2012), ADS s-a văzut în imposibilitatea de a  recupera prin propriul corp de executori debitele pentru care procedura de executare silită a început după data de 16.02.2013. „Nu sunt sume pe care să nu le putem recupera, dar există acea procedură a angajării unui executor judecătoresc. O parte dintre datorii au fost preluate de către ANAF, care le urmăreşte în vederea recuperării, iar cealaltă parte sunt sume pentru care există litigii în instanţă şi care sunt incerte, pentră că depind de decizia judecătorilor”, declarat pentru ECONOMICA.NET, anul trecut,  surse apropiate acestei situaţii.

Citeşte şi Îngăduinţă maximă pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu îi mai poate executa silit

Potrivit  Noului Cod de Procedură Civilă ( art 670), „partea care solicită îndeplinirea unui act sau a altei activităţi care interesează executartea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesare în acest scop. Pentru aceste acte sau activităţile dispuse din oficiu, cheltuielile necesare în acest scop, pentru actele sau activităţile dispuse din oficiu, cheltuielile se avansează de către creditor”. De asemenea, „cheltuielile ocazionale de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit, în afară de cazul când creditorul a renunţat la executare, situaţie în care vor fi suportate de acesta, sau dacă prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi ţinut să suporte cheltuielile de executare silită sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare şi până la data realizării obligaţiei stabilite în titlul executoriu, chiar cdacă el a făcut plata în mod voluntar.”

Cu toate acestea, în cazul în care debitorul, somat potrivit art 668, a executat obligaţia de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi ţinut să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum şi onorariul executorului judecătoresc şi, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporţional cu activitatea depusă de aceştia.

Datornicii anului trecut

Potrivit ADS, anul trecut, latifundiarii care exploatează terenul statului au acumulat datorii în valoare totală de 3,9 milioane de lei. Cel mai mare datornic- cu un debit în litigiu în valoare de peste 496.200 de lei-este SC Agrofam Holding SRL, a lui Ştefan Poienaru, om de afaceri creditat în Top 300 Capital 2015 cu o avere de 30-34 de milioane de euro-poziţia 166. De altfel, Poienaru a fost condamnat anul trecut la un an de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea unei hotărâri judecatoreşti emisă  pe un litigiu de proprietate.

Urmează SC Legist Impex SRL (cu 263.100 de lei), o companie cu sediul social în localitatea Stăncuţa din Brăila, deţinută indirect de către cetăţeanul italian Lazzarini L. Pietro şi de Micheli MG Laura, potrivit termene.ro. Legist IMpex SRL a raportat în 2014 o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei şi pierderi de aproximativ 280.000 de lei.

Al treilea cel mai mare datornic al ADS din 2015 este o persoană fizică autorizată-dracman Ion Ionel, uramtă de SC Agroser Comexim, cu datorii de peste 185.500 de lei-. Agroser este deţinută, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de termene.ro, de către Gafar Serin, sava Ionela, Şerban Camelia şi Şerban Marian. Potrivit informaţiilor din presă, Gafar Serin a fost implicat în 2012 într-un scandal cu mită la ADS. Detalii AICI.

De asemenea, în top cinci datornici ADS 2015 figurează şi Carmolimp SRL (cu peste 58.300 de lei) firmă deţinută de familia Şoneriu din Braşov. Unul dintre copiii familiei, Valentin Şoneriu, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada ianuarie 2013-februarie 2014, în timpul guvernului Ponta II.

Top 10 datornici ADS, în funcţie de sumele datorate pe anul 2015

Cum merge recuperarea datoriilor din 2015

Pentru a recupera datoriile, ADS a trimis anul trecut 102 notificări prealabile de reziliere pentru nerespectarea clauzelor contractuale, din care 49 au îndeplinit ulterior condiţiile pentru care au fost notificaţi, 10 contracte au fost reziliate (din care cinci pentru neplata redevenţei) şi 43 de contracte se află în curs de reziliere.

Contracte reziliate în 2015

Ce se întâmplă cu datoriile vechi

În ceea ce priveşte datoriile istorice ale ADS, ce însumează peste 384,9 milioane de euro, oficialii instituţiei susţin că aproximativ 98% din totalul acestor debite, aferente unor contracte încetate sau rezliate, fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată, constituie sume înscriese la masa credală a debitorilor sau au fost transmise spre recuperare serviciilor de specialitate din cadrul ADS. De asemenea, debitele provenite din contractele în derulare au fost comunicatre, cu scopul recuperării, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar în situaţiile unde se impunea, s-a demarat procedura de reziliere.

Cel mai mare datornic istoric al ADS este TCE 3 Brazi,  compania care a administrat 56.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei. Suma solicitată de ADS se cofrează la de 180,9 milioane de lei.