Activă de foartă mută vreme pe sectorul EPC în proiectele energetice (engineering, procurement, construction), compania americană Aecom a finalizat procesul de vânzare a diviziei sale de construcții energetice către un fond de investiții, CriticalPoint Capital LLC, potrivit Power Engineering. Compania intenționează să se concentreze pe divizia sa de servicii profesionale.
„Vânzarea activității de construcții energetice marchează o altă etapă transformarea cu success a companiei noastre într-o afacere de servicii profesionale, cu marjă mai mare și cu risc mai redus”, a declarat Troy Rudd, director executiv al Aecom.
Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică.
Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat, pe 10 octombrie, un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.
„Acest proiect de la Cernavodă, în valoare de 8 miliarde de dolari, prin care se va recondiționa Unitatea 1 și se vor construi Unitățile 3 și 4, va contribui la independența energetică a României și va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. Proiectul va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța„ se arată într-un comunicat al ambasadei SUA la București” a declarant cu ocazia semnării, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckermann.
AECOM este o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte de dezvoltare imobiliară, urbanism, transport, mediu, energie sau apă, implicată în proiecte energetice de mai bine de o sută de ani.
Grupul nord-american este activ în România din 2002, prin intermediul unor societăți achiziționate. Aecom Ingenieria SRL este compania specializată în servicii de arhitectură si inginerie pentru infrastructură și construcții. Printre proiectele de referință ale companiei se numără:
– Master Planul General de Transport al României, document aprobat în Guvern în septembrie 2016, care urma să stabilească principalele direcții de dezvoltare a infrastructurii de transport din România în următorii 15 ani, pe toate modurile de transport: rutier, feroviar, naval, aerian şi multimodal. Adoptarea MPGT reprezenta și o condiționalitate a finanțărilor pentru România în domeniul transporturilor, prin Programul Operațional Infrastructura Mare.
– Autostrada Lugoj – Deva, lot 1: proiectare – 27 km;
– Autostrada Orăștie – Sibiu, lot : proiectare – 24 km;
– Autostrada Orăștie – Sibiu, lot 2: proiectare – 20 km;
– Centura ocolitoare Lugoj: supervizarea lucrărilor de construcție – 9,6 km;
– Autostrada Sebeș – Turda, lot 3: proiectare – 12 km;
– Autostrada Lugoj – Deva, lot 4: supervizarea lucrărilor de construcție – 22 km.