Aeroflot vinde la bursă 10% din acţiuni, înaintea privatizării

Şeful Aeroflot, Vitaly Savelyev, a anunţat că în 2014 vor fi vândute 10% din acţiuni, pentru a stabili valoarea celei mai mari companii aeriene ruse înaintea planificatei privatizări, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 09:47
Aeroflot vinde la bursă 10% din acţiuni, înaintea privatizării

Aeroflot ar putea vinde acţiunile proprii şi altele deţinute de holdingul de stat Rostec, a explicat într-un interviu Vitaly Savelyev. Acesta a adăugat că ar putea fi emise şi acţiuni noi, diluând participaţia Guvernului la 50% plus o acţiune, de la 51,17% în prezent.

‘Decizia finală o va lua Agenţia Federală de Gestionare a Proprietăţilor, dar am ajuns la un acord preliminar cu toate părţile implicate. Credem că pentru a determina preţul corect al acţiunilor avem nevoie de flotarea liberă de cel puţin 15 – 20%’, a afirmat şeful Aeroflot.

Acesta a adăugat că planul de planul de vânzare directă a circa jumătate din participaţia deţinută direct de stat a fost amânat până în 2016.

Savelyev a declarat că acţiunile Aeroflot sunt subevaluate cu aproximativ 40%. Anul acesta, acţiunile companiei au înregistrat la bursă un avans de 40%, evaluând Aeroflot la 69,6 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari).

La Bursa de la Moscova, acţiunile operatorului aerian au închis marţi în scădere cu 0,5%, la 62,65 ruble.

Aeroflot intenţionează să-şi consolideze operaţiunile regionale, înfiinţând o divizie low-cost, Dobrolet, în a doua jumătate din 2014.

Luna trecută, Guvernul Rusiei a vândut o participaţie de 16% în producătorul de diamante Alrosa, dar la cel mai scăzut nivel al preţului planificat pentru această tranzacţie, arătând lipsa progreselor în procesul de privatizare a activelor statului, care trebuia să aducă 13 miliarde de dolari anul acesta.

Alrosa este cel mai mare producător de diamante din lume şi concurează cu grupul anglo-american De Beers.

Vânzarea participaţiei de 1,3 miliarde de dolari din Alrosa este singura vânzare a statului rus din acest an şi, până în prezent, este una din zece cele mai mari tranzacţii din Europa în 2013.

Dar preţul scăzut a determinat analiştii să sugereze că nu s-a reuşit plasarea tuturor acţiunilor într-o ofertă, iar din cauza întârzierilor în procesul de privatizare statul nu va reuşi să-şi îndeplinească obiectivul de a obţine din privatizări 13,44 miliarde de dolari în acest an.

Preţul oferit pentru Alrosa a fost de 35 de ruble pe acţiune, ceea ce evaluează compania la 258 miliarde de ruble (8,12 miliarde de dolari), în timp ce preţul planificat era de 35 – 38 ruble pe acţiune.

Tranzacţia face parte din noul plan de privatizare pentru perioada 2014 – 2016, care ar urma să aducă la buget aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...