Aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional, obligate să deţină un dispozitiv activ de localizare

Senatorii au aprobat, marţi, completarea Codului aerian în sensul introducerii obligativităţii pentru aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional de a deţine la bord un dispozitiv activ de localizare în caz de urgenţă, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 15:44
Aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional, obligate să deţină un dispozitiv activ de localizare

Excepţie de la această obligativitate este cazul în care, din considerente de securitate naţională, se impune dezactivarea dispozitivului.

‘Aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional sunt obligate să deţină la bord un dispozitiv de localizare în caz de urgenţă, activ, cu excepţia cazului în care din considerente de securitate naţională se impune dezactivarea acestuia’, se arată în alineatul nou introdus în art. 11 din OG nr. 29/1997 privind Codul aerian (alin. 3 indice 1).

Printr-un amendament al comisiilor pentru apărare şi pentru transporturi, asumat de plenul Senatului, prevederile alineatului 3 indice 1 vor intra în vigoare în termen de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial ‘pentru aeronavele de stat şi pentru aeronavele civile, cu excepţia cazurilor în care reglementările naţionale sau europene prevăd altfel’.

‘Prin excepţie de la prevederile alin. 3 indice 1, Ministerul Transporturilor, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, pot stabili, prin reglementări specifice, categorii de aeronave civile, respectiv aeronave de stat, care pot opera în spaţiul aerian naţional fără a deţine un dispozitiv de localizare în caz de urgenţă’, se mai arată în propunerea de lege amendată în comisii.

Categoriile de dispozitive sunt stabilite, potrivit propunerii de lege, prin reglementări specifice emise de Ministerul Transporturilor sau la nivel european pentru aeronavele civile şi de Ministerul Apărării pentru aeronavele de stat.

Iniţiatorii, deputaţii PSD Ioan Benga, Mircea Duşa, Ion Mocioalcă, Mihai Weber, susţin în expunerea de motive că ‘evenimente nefericite precum accidentul din Munţii Apuseni (2014), respectiv accidentul aviatic din masivul Postăvaru (2015) sunt doar câteva exemple care ne impun să constatăm că este necesar să luăm măsuri sub aspectul creşterii gradului de siguranţă a traficului aerian’.

Propunerea de lege are un caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi ‘pentru’.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...