Aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional, obligate să deţină un dispozitiv activ de localizare

Economica.net
13 09. 2016
avion_57875332_22813300

Excepţie de la această obligativitate este cazul în care, din considerente de securitate naţională, se impune dezactivarea dispozitivului.

‘Aeronavele care operează în spaţiul aerian naţional sunt obligate să deţină la bord un dispozitiv de localizare în caz de urgenţă, activ, cu excepţia cazului în care din considerente de securitate naţională se impune dezactivarea acestuia’, se arată în alineatul nou introdus în art. 11 din OG nr. 29/1997 privind Codul aerian (alin. 3 indice 1).

Printr-un amendament al comisiilor pentru apărare şi pentru transporturi, asumat de plenul Senatului, prevederile alineatului 3 indice 1 vor intra în vigoare în termen de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial ‘pentru aeronavele de stat şi pentru aeronavele civile, cu excepţia cazurilor în care reglementările naţionale sau europene prevăd altfel’.

‘Prin excepţie de la prevederile alin. 3 indice 1, Ministerul Transporturilor, respectiv Ministerul Apărării Naţionale, pot stabili, prin reglementări specifice, categorii de aeronave civile, respectiv aeronave de stat, care pot opera în spaţiul aerian naţional fără a deţine un dispozitiv de localizare în caz de urgenţă’, se mai arată în propunerea de lege amendată în comisii.

Categoriile de dispozitive sunt stabilite, potrivit propunerii de lege, prin reglementări specifice emise de Ministerul Transporturilor sau la nivel european pentru aeronavele civile şi de Ministerul Apărării pentru aeronavele de stat.

Iniţiatorii, deputaţii PSD Ioan Benga, Mircea Duşa, Ion Mocioalcă, Mihai Weber, susţin în expunerea de motive că ‘evenimente nefericite precum accidentul din Munţii Apuseni (2014), respectiv accidentul aviatic din masivul Postăvaru (2015) sunt doar câteva exemple care ne impun să constatăm că este necesar să luăm măsuri sub aspectul creşterii gradului de siguranţă a traficului aerian’.

Propunerea de lege are un caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi ‘pentru’.