Aeroport București Sud: Primăria Sectorului 4 și CJ Giurgiu vor cumpăra terenul pentru noul proiect – Daniel Băluță

Primăria Sectorului 4 va cumpăra împreună cu Consiliul Județean Giurgiu terenul aferent viitorului Aeroport București Sud, a anunțat vineri Daniel Băluță, edilul de sector. Noul aeroport ar urma să permită transportul anual a peste 11 milioane de pasageri și 30.000 de tone de mărfuri, potrivit unui studiu de oportunitate coordonat de compania franceză SETEC.
Anemona Andone - vin, 17 mai 2024, 14:11
Aeroport București Sud: Primăria Sectorului 4 și CJ Giurgiu vor cumpăra terenul pentru noul proiect - Daniel Băluță

„Împreună cu CJ Giurgiu realizăm o societate comercială care va achiziționa terenul, când vor fi gata toate procedurile”, a menționat primarul Sectorului 4, într-o transmisie live.

Până la 1000 de hectare pentru Aeroport București Sud

Potrivit lui Daniel Băluță, pentru construirea Aeroport București Sud se iau în calcul două locații: Grădiștea și Adunații Copăceni. În urma finalizării studiilor de prefezabilitate și fezabilitate, va fi stabilită exact locația.

Suprafața pentru noul aeroport va putea avea de la 300 până la 1000 de hectare, a mai spus Băluță. De asemenea, investiția în proiectul inițiat de PS4 ar putea fi de două miliarde de euro.

Edilul Sectorului 4 a menționat ca moduri de continuare a proiectului prin investiții de la bugetul de stat, eventual o preluare a proiectului de către Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB), sau prin parteneriat public – privat.

Băluță a amintit că, în calitate de autoritate contractantă, Primăria Sectorului 4 derulează licitația pentru extinderea Magistralei 4 de metrou cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul, proiect poate mai scump decât cel al Aeroport București Sud.

aeroport bucuresti sud

Primarul Sectorului 4 a prezentat și un calendar al derulării proiectului Aeroport București Sud, conform căruia în august ar urma să prezinte rezultatele studiului de prefezabilitate.

Băluță a adăugat că următoarea etapă va fi studiul de fezabilitate, după care va fi stabilită cu exactitate suprafața de teren și suma aferentă exproprierilor necesare. Potrivit estimărilor acestuia, exproprierile pentru un teren de 400 de hectare s-ar ridca la patru milioane de euro.

Mai departe, va urma procedura de atribuire a contractului de execuție.

Primarul Sectorului 4 a subliniat că în realizarea proiectului sunt implicați niște parteneri francezi, cu experiență vastă în infrastructură aeroportuară.

Aeroportul București Sud, ce urmează a fi construit la sud de Capitală în urma unui parteneriat ce va reuni autorități locale și centrale cu atribuții în domeniu, va fi dimensionat astfel încât să poată deservi peste 11 milioane de pasageri și să permită transportul pe cale aeriană a cel puțin 30.000 de tone de mărfuri.

aeroport bucuresti sud

Aceasta este concluzia studiului de oportunitate elaborat recent de către un consorțiu de specialiști, Concrete & Design Solutions și Urban Scope, coordonați de reprezentanți ai companiei SETEC din Franța.

La eveniment au participat Gabriela Firea – senator, Bogdan Mîndrescu – secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, reprezentanți ai companiei franceze SETEC, precum și oficiali ai Ambasadei Republicii Franceze la București.

În 2018, când se vorbea la nivelul guvernamental despre realizarea acestui proiect prin Parteneriat Public Privat (PPP), Aeroportul Bucureşti Sud urma să fie proiectat pentru un trafic de 30 de milioane de pasageri şi să fie dotat cu cel puţin 2 terminale.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...