Finanţarea obţinută prin amendamentul depus de deputaţii Gheorghe Şimon şi Sorin Bota (PSD) prin care se alocă aeroportului suma de 15 milioane de lei, duce la terminarea lucrărilor în curs, plata unor facturi către diversele firme care execută lucrările de modernizare a pistei. La felul cum evoluează lucrările, cred până la sfârşitul lunii martie se încheie o parte din lucrări şi apoi se trece la montarea şi calibrarea echipamentelor de dirijare pentru aeronave. Dacă totul decurge în parametrii optimi, sfârşitul lunii mai înseamnă redeschiderea zborurilor interne şi externe”, a spus Dorin Buda pentru Agerpres.
La rândul său, deputatul Călin Matei (PSD) a menţionat pe pagina sa de socializare că apreciază susţinerea colegilor parlamentari în trecerea amendamentului depus, care prevede alocare celor 15 milioane de lei pentru aeroportul băimărean.
„Mulţumesc mult tuturor colegilor mei pentru sprijinul acordat, la trecerea amendamentului meu cu privire la finanţarea cu 15 milioane de lei, adică peste trei milioane de euro a aeroportului Baia Mare!”, a precizat Călin Matei.
Parlamentarul maramureşan a precizat, pentru Agerpres, că finanţarea obţinută era un sprijin necesar aeroportului din Baia Mare, iar în perioada următoare instituţia va beneficia şi de fonduri din partea Comisiei Europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, POIM (2014-2020).
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a menţionat şi el că e vorba despre un alt pas făcut de administraţia locală pentru finalizarea acestui proiect important.
„Este o încununare a muncii din ultimele două săptămâni şi a discuţiilor extrem de dificile purtate de către CJ Maramureş cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor”, a menţionat Gabriel Zetea, pe pagina personală de socializare.
Directorul aeroportului internaţional Baia Mare, Dorin Buda a mai spus că se poartă negocieri cu două companii aeriene low cost, însă în urma discuţiilor contractul de operare va fi oferit doar unei singure companii. Din Baia Mare se vor asigura legături directe spre Milano, Roma, Paris, Londra, Barcelona şi Madrid. Zborurile interne pe conexiunea Baia Mare-Bucureşti, cu două curse zilnice, vor fi operate de compania Tarom, dar pe lângă operatorul naţional ar mai putea să fie şi o companie low cost.