Aeroportul Braşov, blocat în contestaţii. Câştigătorul iniţial din Sibiu a fost scos din licitaţie

Aeroportul Internațional Brașov s-a blocat în etapa contestațiilor. Construcții Sibiu, câștigătorul desemnat inițial pentru construirea terminalului de pasageri, a fost contestat de Bog'Art București și apoi scos din licitație. Nemulțumit, constructorul din Sibiu a depus și el contestații.
Anemona Andone - Dum, 04 aug. 2019, 17:27
Aeroportul Braşov, blocat în contestaţii. Câştigătorul iniţial din Sibiu a fost scos din licitaţie

Consiliul Județean Brașov a anunțat la jumătatea lunii mai că firma Construcţii SA Sibiu a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru construcţia terminalului de la aeroportul Braşov-Ghimbav. Contractul cu aceasta, în valoare de 145,2 milioane de lei, urma să fie semnat peste 10 zile, la expirarea termenului de contestaţii.

Toţi ofertanţii au obţinut punctaj maxim după etapa de evaluare a ofertelor tehnice, astfel că „diferenţa a făcut-o preţul”, valoarea estimată a proiectului fiind de 184,6 milioane de lei, explica atunci Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Numai că planurile autorităților din Brașov nu s-au potrivit cu cele ale altor doi participanți la licitație, care au depus ulterior contestații.

Mai mult, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis pe 20 iunie contestația celor de la Bog’Art București, care au cerut respingerea ofertei Construcții Sibiu. Nemulțumit de decizia CNSC, constructorul din Sibiu a formulat plângere la Curtea de Apel București.

Între timp, Consiliul Județean Brașov a emis pe 19 iulie un nou raport prin care a respins oferta Construcții Sibiu. Prin urmare, firma din Sibiu a depus pe 29 iulie o altă contestație și la CNSC, prin care cere să se aștepte soluționarea plângerii de la Curtea de Apel București și, în funcție de aceasta, să fie reprimită la licitație, potrivit datelor din platforma de achiziții publice SICAP.

În apărarea sa, firma din Sibiu spune că nu era obligată să dea detalii tehnice despre echipamentele de securitate în cadrul ofertei, așa cum a argumentat Bog’Art în contestația admisă de CNSC. Sibienii susțin că aceste detalii urmau să fie furnizate abia la întocmirea Proiectului Tehnic, în caz de câștigau licitația.

De asemenea, ei argumentează că însuși Consiliul Județean Brașov le-a transmis că achiziționarea echipamentelor de securitate se va realiza doar după ce instituții precum SRI, Poliția de Frontieră și Vama vor aproba specificațiile acestora.

Rămâne de văzut cine va ieși castigator din războiul contestațiilor și va construi terminalul celui mai nou aeroport din România. Constructorul care va semna contractul cu CJ Brașov va avea la dispoziţie 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic şi apoi 9 luni pentru construcţie, din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...