UPDATE 17.06 – „Așa cum am arătat în comunicatul de presă de ieri, închiderea bazei este o cosencință a performanței comerciale slabe într-o perioadă când aeronavele noastre sunt solicitate pe alte aeroporturi europene. Vom continua să avem o relație bună cu echipa managerială a Aeroportului Timișoara și, în viitor, în funcție de condițiile pieței, am putea reveni„, se arată într-o poziţie a Ryanair remisă ECONOMICA.NET.
„Menționăm că această decizie este una strict comercială, determinată de nerentabilitatea acestor curse cu un grad redus de încărcare și/sau de tarifele mici de călătorie practicate. Regretăm că regiunea de vest a României nu a reușit să fie suficient de atractivă pentru potențialii turiști străini, iar destinații precum Berlin sau Dusseldorf de exemplu, să nu fie destinații de interes pentru locuitorii din Banat”, se arată într-un comunicat de presă al Aeroportului Timişoara.
De la Timişoara, Ryanair oferea zboruri spre Bruxelles, Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Milano, Londra şi Bucureşti.
CITEŞTE ŞI Ryanair închide baza de la Timişoara
„Pentru Aeroportul Timișoara este o pierdere faptul că două destinații nu se vor mai regăsi în programul de vară, respectiv Dusselodorf și Berlin, însă aceste curse nu au reușit să asigure un grad de încărcare în avion mai mare de 70%. Toate companiile aeriene funcționează după principiile economiei de piață, respectiv eficiență și profitabilitate”, se mai arată în comunicatul Aeroportului.
Timişorenii care doreau să călătorească cu Ryanair la Londra, Frankfurt sau Bruxelles, pot opta pentru cele operate de Wizz Air şi Lufthansa.
Anul trecut, Aeroportul din Timişoara a înregistrat un trafic de pasageri de peste 1,62 milioane de călători, în creştere cu 40% faţă de 2016.
Cei mai mulţi timişoreni au călătorit spre Bucureşti (357.614 pasageri), Londra Luton și Stansted (233.144 pasageri), Munchen (212.879 pasageri), Milano–Bergamo (165.244 pasageri) și Bruxelles-Charleroi (76.712 pasageri).