Aeroportul Traian Vuia din Timişoara vrea să cumpere echipamente şi utilaje de securitate de aproape 53 milioane lei

Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara vrea să achiziţioneze un sistem integrat pentru controlul de securitate în valoare de 52,91 milioane lei, inclusiv TVA (echivalentul a 11,4 milioane euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, acţionarul majoritar al companiei, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 09 iul. 2019, 07:25
Aeroportul Traian Vuia din Timişoara vrea să cumpere echipamente şi utilaje de securitate de aproape 53 milioane lei

Finanţarea investiţiei se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din fonduri europene nerambursabile, scrie News.ro.

Proiectul include achiziţia unor echipamente de scanare pentru bagajele de cală şi a celor de cabină, dar şi echipamente de detectare a urmelor de exploziv, detectoare de metale, precum şi a unui server de management al echipamentelor de securitate.

”Investiţia va răspunde nevoilor operaţionale privind creşterea volumului şi vitezei de procesare a tuturor categoriilor de persoane şi bunuri asupra cărora se aplică măsuri de securitate, respectiv de la 1,6 milioane pasageri la 3 milioane pasageri pe an şi de la 4.500 tone marfă la 15.000 tone pe an”, arată documentul.

Pentru perioada estimată de utilizare a sistemului (10 ani), aeroportul va avea nevoie de capacităţi specifice pentru controlul de securitate pentru aproximativ 1,5 milioane pasageri îmbarcaţi (respectiv pentru aproximativ 3 milioane de pasageri care tranzitează aeroportul), se arată în nota de fundamentare.

În medie, pe zi vor fi supuşi controlului de securitate un număr de peste 4.000 pasageri. Având în vedere că, de regulă, controlul de securitate se realizează în intervalul 04:00 – 21:00, rezultă un trafic mediu de 47 pasageri pe oră şi de peste 500 pasageri pentru orele de vârf.

Proiectul de act normativ arată totodată că ”fiecare operator aeroportuar care aplică standardele de securitate aeronautică este obligat să stabilească, să aplice şi să menţină un program de securitate pentru a se conforma atât dispoziţiile regulamentelor europene cât şi ale programului naţional de securitate a aviaţiei civile”.

Traficul aerian pe Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara a înregistrat o creştere semnificativă generată atât de diversificarea destinaţiilor pentru cursele aeriene ale operatorilor existenţi cât, mai ales, de începerea activităţilor de transport realizate de noi operatori aerieni.

Datele oficiale arată că Aeroportul Internaţional din Timişoara a fost tranzitat în anul 2017 de 1.621.529 pasageri şi a oferit suport logistic la peste 17.800 de zboruri. În anul 2018, deşi două companii aeriene low cost şi-au redus drastic activitatea, trendul ascendent al traficului nu a fost afectat în mod dramatic. Astfel, estimarea evoluţiei pentru anul 2019 prevede depăşirea maximului realizat anterior şi înregistrarea a peste 1.625.000 de pasageri.

De asemenea, echipamentele pentru controlul de securitate, situate pe fluxurile de securitate, care utilizează radiaţii ionizante, trebuie conectate la un server care realizează managementul caracteristicilor de exploatare a acestora.

Legislaţia europeană impune ca toate sistemele de control de securitate tip EDS care se instalează începând cu 1 septembrie 2014 să corespundă unui nou standard (standardul 3), perioada de tranziţie pentru implementarea acestui nou standard urmând a se încheia până la data de 1 septembrie 2020.

”În acest sens, o viitoare achiziţie trebuie să ţină cont de această cerinţă”, spun autorii proiectului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...