Aerostar Bacău a deschis la Iași un centru de mentenanță pentru avioane civile

Economica.net
01 09. 2020
aerostar_proiect_european_hangar_655x360_71708000

Centrul de mentenanţă de la Iaşi este destinat doar aviaţiei civile. Pentru acest centru Grupul Industrial Aeronautic Aerostar a investit la Iaşi 10 milioane de euro şi oferă peste 150 de locuri de muncă.

Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi cea a Aerostar Bacău au semnat în septembrie 2017 contractul de concesiune pentru suprafaţa de 16.000 metri pătraţi, pentru o perioadă de 49 de ani, cu o redevenţă anuală de 10.500 de euro, teren pe care Aerostar a construit hangarul pentru mentenanţa avioanelor civile. Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult o jumătate din durata sa iniţială.

„Acest proiect este mai vechi, dar a început de doi ani. Ne-am propus atunci un buget de 10 milioane de euro de investiţii. Suntem încă în buget. Pentru Aerostar e prima ieşire din perimetrul tradiţional deoarece am lucrat doar la Bacău. La Iaşi se vor face lucrări de mentenanţă grele, nu lucrări de control, ci lucrări ample de reparaţii de tip C şi D, lucrări care sunt făcute de oameni cu abilităţi şi autorizări deosebite. Clienţii noştri sunt din Europa, Turcia, şi nu numai. Acest hangar este dimensionat astfel încât să se poată lucra simultan la trei aeronave. Creşterea până la trei avioane se va face progresiv, funcţie şi de evoluţia de piaţă, de pregătirea personalului”, a explicat directorul general al Aerostar, Grigore Filip.

El a subliniat că în ceea ce priveşte mentenanţa avioanelor este o mare competiţie.

„Contractele de mentenanţă se câştigă pe tot parcursul anului. Fiecare avion înseamnă o competiţie. Noi suntem obişnuiţi cu competiţia. Primul avion care va fi reparat la Iaşi este al unui client vechi, Pegasus”, a declarat Grigore Filip.

Hangarul destinat mentenanţei avioanelor civile este o construcţie pe structură metalică cu cea mai mare deschidere ridicată până acum în ţara noastră.

„Faţă de proiectul de la Bacău, unde avem o deschidere liberă de 65 de metri, la Iaşi avem o deschidere de 83 de metri. Este cel mai mare centru de mentenanţă din ţară. Una dintre cele mai mari provocări a fost partea de proiectare. În timpul lucrărilor provocarea a fost partea de terasament, pentru că a trebuit să acoperim o diferenţă de nivel de aproximativ 5 metri şi a trebuit să aducem 15.000 de metri cubi de umplutură. O altă provocare o reprezintă transportul acestei structuri metalice de la Bacău la Iaşi, care a necesitat o asamblare la faţa locului. În momentele de vârf la Iaşi au lucrat şi 75 de oameni. La Bacău au fost circa 200 de oameni care au lucrat pentru proiectul de la Iaşi”, a declarat Paul Armeanu, director producţie al firmei de construcţii SSAB.