AEW a pierdut circa 90 de milioane de euro la vânzarea America House şi Promenada Târgu Mureş

26 09. 2019
america_house_68851700

Pentru mallul din Târgu Mureș s-au plătit 92 de milioane de euro acum 11-12 ani, iar proiectul a fost vândut mai departe în această lună cu circa 50 de milioane de euro.

AEW Europe deținea proprietăție din România prin intermediul vehiculului investițional PBW II, lansat în 2006, iar vânzarea este determinată și de faptul că fondul de investiții a atins maturitatea și trebuie restituiți banii investitorilor.

Cele două clădiri au fost scoase la vânzare încă de la finalul anului 2016, iar procesul de due diligence a fost unul anevoios. AEW Europe a plătit pe cele două active peste 210 milioane euro în urmă cu mai bine de zece ani, iar la sfârșitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al companiei era evaluat la 136 milioane euro.

Devalorizarea agresivă a America House e provocată, în primul rând, de vechimea de circa 13 ani a clădirii, depășită net în ceea ce privește serviciile și calitatea de noile dezvoltări office din Capitală, dar a rămas continuu cu atuul unuia dintre cele mai bine poziționate active imobiliare de pe piața românească. În schimb, clădirea are nevoie de investiții serioase în refurbishment şi modernizare, probabil, acesta fiind motivul pentru care AEW a vândut la un preț relativ mic.

Promenada Târgu Mureş, în schimb, e mai degrabă afectat de stagnarea tranzacțiilor cu proiecte de retail, cele mai căutate fiind, în continuare, clădirile de birouri și cele industriale. Deși consumul a crescut, interesul pentru dezvoltarea de malluri, mai ales în București, este destul de redus, în condițiile în care nu prea mai e loc pe piețele marilor orașe. 

De asemenea, deși proprietarii de malluri au de câștigat din creșterea consumului, cel mai mult beneficiază, de fapt, chiriașii lor, diverșii retaileri de bunuri și servicii și operatorii de food și entertainment, iar Promenada Târgu Mureș are o vechime respectabilă, fiind inaugurat acum 12 ani, deci și el are nevoie de investiții în modernizare și, eventual, extindere.

Chiar dacă, luat ban pe ban, AEW nu a pierdut foarte mult, chiriile încasate de-a lungul timpului estompând pierderile din vânzare, tranzacția demonstrează că exit-ul dintr-un proiect imobiliar ar trebui să se facă mai repede de zece ani de la achiziția inițială.