Afacere cu aluni de pădure. Cum să faci profit dintr-o cultură înfiinţată pe o pârloagă

Economica.net
28 03. 2015
alune_padure_17175400

 O oportunitate agricolă relativ nouă în România, dar şi profitabilă este cultura de aluni. Este o afacere care oferă câteva beneficii remarcabile, cum ar fi faptul că producţia la hectar este de 1,5 – 2 tone de alone. Pentru un singur kilogram de alone, un cultivator poate obţine de la 3 la 8 euro, potrivit ideideafaceri.manager.ro. Cei mai mulţi cultivatori de aluni de pădure sunt în judeţele Timiş, Alba şi Sibiu.

O bună parte din producţia lor merge direct la export. Cultivarea alunilor de pădure este o afacere pe termen lung ce poate fi exploatată fără prea mari investiţii timp de 50-70 de ani. Sigur, pentru înfiinţarea culturii este nevoie de o investiţie care se situează între 3.000 şi 6.000 de euro de hectar cultivat, în funcţie de specia de aluni aleasă. În plus, pot fi valorificate terenuri care nu sunt propice cultivării cerealelor şi de multe ori sunt ţinute ca „parloagă“ sau păşune. Benefiicile financiare de pe urma unei afaceri cu aluni de pădure apar la 4-5 ani de la cultivare, însă alunul aduce şi o serie de alte avantaje.

Fixează solul stăvilind eroziunea, purifică aerul, formează perdele de protecţie a mediului, diminuând efectul secetei, este o valoroasă plantă medicinal, iar alunele au o mulţime de proprietăţi medicale şi nutriţionale fiind bogate în uleiuri, proteine şi vitamine. Costurile de întreţinere ale unei plantaţii de aluni de pădure sunt mici, înfiinţarea exploataţiei se poate face cu finanţare europeană şi câştigul este promiţător pentru oricine începe o afacere cu aluni.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro