Afacerea în care românii au băgat 200 de milioane de euro în doar o lună

28 12. 2014
bani2_45326400

În luna noiembrie 2014, subscrierile nete în fondurile mutuale vândute în România au fost de 422 de milioane de lei (95,2 milioane euro, la cursul mediu al lunii). Atât a rămas din subscrierile totale de 908 milioane de lei (peste 205 mil. euro), după scăderea retragerilor.

Aproape 295.000 de mici investitori au în cele 70 de fonduri mutuale româneşti peste 17,8 miliarde de lei, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fondurilor (AAF) la sfârşitul lunii trecute. Numai circa 11.000 de inverstitori sunt firme, de obicei mici, care îşi plasează pe termen scurt excedentele de trezorerie. Acestea au circa 30% din activele nete totale ale fondurilor româneşti.

Pe primele 11 luni ale anuilui 2014, investitorii au păstrat subscrieri nete de aproape 3,5 miliarde de lei (peste 780 de mil. euro, la cursul mediu), din totalul sumelor investite de peste opt miliarde de lei (1,8 mld. euro).

Performanţa lunii noiembrie este peste media anului, care a înregistrat subscrieri lunare brute de 164 mil. euro, din care nete de 71 mil. euro.

Cele mai căutate

Cele mai căutate sunt titlurile fondurilor mutuale cu risc redus, care fac plasamente în obligaţiuni şi în depozite bancare. La depozitele bancare administratorii fondurilor au capacitatea de a negocia dobânzile, datorită sumelor mari plasate.

Astfel, maximul de subscrieri nete al lunii trecute, de aproape 87 de milioane de lei, l-a atras fondul ERSTE Bond Flexible RON, administrat de ERSTE Asset Management România (EAM). Randamentul pe ultimele 12 luni al ERSTE Bond Flexible RON este de 6,56%, superior dobânzii la depozitzele bancare.

ERSTE Bond Flexible RON este cel mai mare fond mutual din România, cu active totale de aproape 6,8 miliarde de lei. Fondul a cucerit încrederea investitorilor încă de pe când se numea BCR Monetar. Apoi administratorul şi-a reglat politica şi a fuzionat acest fond cu BCR Obligaţiuni. Ulterior fondul a căpătat denumirea actuală, în concordanţă cu standardele europene, care cer ca din numele unui fond investitorul să poată înţelege ce fel de plasamente face acesta.

Fondul are în obligaţiuni ale României emise în euro peste 25% din activele de peste 6,8 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date, de la 30 iunie 2014. Peste 15% din active erau în obligaţiuni în lei, dar fondul a profitat şi de randamentele mari ale titlurilor de stat ale Ungariei (3% din active).

De asemeni, peste 2% din active sunt în obligaţiuni ale Unicredit International Bank. Restul activelor de peste 6,8 miliarde de lei ale fondului ERSTE Bond Flexible RON sunt în depozite bancare la Banca Transilvania (7,6%), Millennium Bank (2,9%), Veneto Banca (2,9%), OTP Bank Romania (2,8%), Volksbank România (2,5%), Garanti Bank (2,3%).

Depozitele BCR nu se află în topul celor mai mari 10 plasamente ale fondului administrat de Erste, pentru simplul motiv că administratorii au căutat cele mai mari dobânzi. Fenomenul este întâlnit şi la alţi administratori, aşa cum se va vedea mai jos.

Cine mai e în top

În topul subscrierilor nete urmează fondurile BRD Simfonia 1 (74 mil. lei), ERSTE Bond Flexible România EUR (74 mil. lei), Raiffeisen Ron Plus (31), ING International Romanian Bond Fund (22), BT Obligaţiuni (administrat de Banca Transilvania Asset Management, 22) şi Raiffeisen EURO (21).

BRD Simfonia 1 este de fapt un fond monetar, care însă nu se supune standardelor de clasificare şi este încadrat la categoria „alte fonduri” în rapoartele AAF. Are active de peste 1,2 miliarde de lei, pentru 19.480 de investitori şi a înregistrat un randament de nici 4% pe ultimele 12 luni, tocmai pentru că este dedicat mai ales operaţiunilor de „trezorerie scurtă” ale firmelor. Are banii în obligaţiuni guvernamentale (67%) şi corporatiste (14%), şi 17% în depozite bancare.

ERSTE Bond Flexible România EUR are 36% din cele 102 milioane de euro în titluri de stat româneşti, dar a plasat 3,3% în obligaţiuni ale Garanti Bank România şi în titlurile de participare ale unui alt fond de obligaţiuni, OTP Euro Bond (2,7%). Fondul are depozite bancare la Banca Transilvania (6,89%), Banca Românească (5,56%), BRD -GSG (4,26%), Piraeus Bank Romania (3,73%) şi Volksbank România (3,41%), OTP Bank România (3,33%) şi Millennium Bank (2%).

Raiffeisen Ron Plus este al doilea cel mai mare fond de pe piaţă, cu active de 2,31 miliarde de lei. A fost lansat de asemeni ca un fond monetar. Are aproape 61% din active în titluri de stat şi în obligaţiunile Bucureştiului (1,38%), ca şi aproape 26% în obligaţiuni corporatiste ale ING Bank NV, Unicredit BK Austria şi Unicredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, Citigrop, şi 12% în depozite bancare.

Mai multe detalii în rapoartele AAF