Afaceri cu 34% mai mari pentru TeraPlast în primul semestru. Construcțiile inginerești avansează, sectorul rezidențial este în contracție
TeraPlast (BVB:TRP) raportează o cifră de afaceri de 428 milioane de lei pentru prima jumătate din acest an, în timp ce EBITDA, de aproape 27 milioane de lei, este peste nivelul previzionat. Aceasta evolutie vine pe fondul accelerării pieței de instalații, precum și a contribuției foliilor stretch Opal și a achizițiilor recente, grupul Wolfgang Freiler (Polytech & Pro-Moulding) și Palplast Moldova.
Grupul a înregistrat o creștere robustă a volumelor, cu 57%, de la 34.483 tone în primul semestru din 2023 la 54.009 tone anul acesta.
Extinderea companiei în afara granițelor a avut ca rezultat dublarea vânzărilor. Ponderea acestora în cifra de afaceri consolidată a ajuns la 23,5%, iar extinderea pe alte piețe europene crește reziliența afacerilor și ajută la reducerea dependentei de piața din România.
Pierderea netă pentru această perioadă este de 6,6 milioane de lei, mai mare decat cea preconizată, pe fondul cheltuielilor nerecurente de 3,8 milioane de lei si a ramp-up-ului accelerat al business-ului de folie stretch Opal. Compania se așteaptă ca începând cu trimestrul al treilea să treacă pe plus.
„Investițiile recente în extinderea portofoliului de business-uri și achizițiile Grupului Wolfgang Freiler și a Palplast Moldova, împreună cu creșterile organice au adus rezultate robuste în primul semestru din 2024 pentru Grupul TeraPlast. Acestea reflectă eficiența strategiei de extindere și întărire a afacerilor noastre. Suntem pe drumul cel bun spre a ne transforma dintr-un lider regional, în unul european, în acord cu viziunea noastră pe termen lung”, spune Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.
„Contextul economic nu este ideal, iar piețele pe care activăm resimt acest lucru și manifestă un mix de tendințe: construcțiile inginerești avansează în timp ce sectorul rezidențial este în contracție, iar inflația afectează puterea de cumpărare pe retail. În plus, rezultatele firmelor nou achiziționate sunt influențate de evoluția sub așteptări a piețelor vestice. Abordarea noastră orientată spre extindere geografică, reducerea dependenței de o singura piață, agilitatea în adaptarea la contextul pieței si identificarea de oportunități sunt principalele avantaje competitive care reduc semnificativ impactul negativ pe care perioadele volatile il pot avea asupra performanței Grupului TeraPlast”, a mai adăugat Stânean.
Motorul creșterii, lucrările publice de infrastructură
Segmentul de Instalații a avut o creștere a cifrei de afaceri cu 33%, până la 307 milioane de lei, și un avans de 15% a EBITDA față de prima jumătate a anului trecut, până la 27 milioane de lei, în timp ce marja EBITDA este de aproape 9%.
La evoluția acestui segment a contribuit activitatea Grupului Wolfgang Freiler si Palplast, dar și cererea venită din sectorul lucrărilor de infrastructură din România. Chiar dacă evoluția este una pozitivă, TeraPlast spune că există în continuare neajunsuri precum întârzieri în emiterea ordinelor de începere a lucrărilor pentru contractele finanțate prin programele mari, cu fonduri europene. Accelerarea lucrărilor finanțate prin programul Anghel Saligny observată în trimestrul al doilea din acest an se va tempera în următoarea perioadă, în contextul în care sumele disponibile au fost alocate aproape integral.
Pe de altă parte, consumul privat de materiale de construcții a dus la încetinirea lucrărilor de reparații curente și de întreținere. Totodată, construcțiile rezidențiale au cunoscut o scădere de 21,6% în intervalul ianuarie-mai, față de aceeași perioadă din 2023. Astfel, cererea de la distribuitori și rețele de bricolaj stagnează sau se reduce. Pentru moment, motorul cererii pentru segmentul de Instalații rămân lucrările publice de infrastructură.
Pentru segmentul de Granule, cifra de afaceri a avansat cu 14%, la 48 milioane de lei, în timp ce EBITDA este de 4,7 milioane de lei. Industria producătorilor de cabluri, unde TeraPlast este principalul furnizor, se contractă pe fondul scăderii cererii pe lanțul valoric și a creșterii prețurilor pentru alte materii prime, cum ar fi cuprul. În acest context, producătorii s-au orientat spre acoperirea cererii din stocurile existente pentru a evita internalizarea acestor majorări de prețuri.
Business-ul de reciclare PVC rigid, consolidat în rezultatele segmentelor de Instalații (reciclat micronizat) și Granule (reciclat regranulat), are în continuare o evoluție liniară, pe fondul preturilor scăzute ale materiilor prime virgine.
Segmentul de Ambalaje flexibile a avut o contribuție de aproape 50 de milioane de lei la cifra de afaceri consolidata a Grupului. Zona de focus a fost creșterea amprentei geografice care a atras inclusiv câștigarea de licitații noi. Cererea pentru ambalaje este afectată de scăderea puterii de cumpărare, ceea ce pune presiune suplimentara pe eficienta masurilor de rentabilizare implementate.
Rezultatele segmentului includ și evoluția foliilor stretch Opal – cel mai nou business din portofoliul Grupului, aflat in faza de ramp-up și creștere a cotei de piață. Pentru impulsionarea exporturilor, au fost demarate mai multe parteneriate care vor adăuga tracțiune suplimentara distribuției produselor Opal în Europa Centrală. Primele comenzi pe noile canale vor fi livrate in trimestrul al treilea al anului curent. Totodată, produsele nou dezvoltate, inclusiv cu material reciclat, sunt in curs de certificare internațională și vor contribui suplimentar la extinderea ofertei de folie stretch si, implicit, a atractivității Opal, în special pe piețele externe.
Linia de business Ferestre și Uși a avut o evoluție similară cu primul semestru al anului trecut, cu o cifra de afaceri de 23 milioane de lei, mai mică cu 6%. Strategia este reorientată către segmentul non-retail, iar segmentul rezidențial este în scădere.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.