Profitul net a scăzut, de asemenea, cu 7%, de la 59,44 milioane de lei la 55,43 milioane de lei.
Numărul mediul al angajaților a scăzut constant din 2016, când erau 1.444 de persoane. Anul trecut numărul acestora a ajuns la 670, de la 682 în 2022.
La nivel mondial, Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul redresării cheltuielilor consumatorilor şi profitului obţinut din noile afaceri, cum ar fi componente pentru maşini smart, care au ajutat grupul chinez să depăşească furtuna creată de sancţiunile americane.
Anul trecut, veniturile au urcat cu 9,63%, la 704,2 miliarde de yuani (97,48 miliarde de dolari), comparativ cu 2022. La divizia de electronice de larg consum, vânzările au urcat cu 17,3% în 2023, la 251,5 miliarde de yuani. Profitul net în 2023 a urcat cu 144,5%, la 87 miliarde de yuani, în timp ce marja de profit s-a dublat, la 12,35%.
Începând din 2019, sancţiunile americane au afectat afacerile Huawei prin restricţionarea accesului companiei chineze la tehnologii şi componente vitale, precum cipuri avansate. Sancţiunile americane au forţat Huawei să se concentreze pe sectoare precum software, aparate conectate sau informatică pentru companii.
SUA încearcă să îşi convingă aliaţii să interzică echipamentele Huawei din reţelele lor 5G, susţinând că Beijingul ar putea utiliza produsele realizate de Huawei pentru a spiona comunicaţiile şi traficul de date ale unei ţări.
În luna iunie, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii, printre care şi Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europeană. Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre şi operatorii de telecomunicaţii să excludă echipamentele chineze din reţelele lor de telefonie mobilă.
În România, compania a fost exclusă din licitația pentru serviciile 5G din motive ce țin de riscuri la adresa securității naționale. La începutul lunii aprilie, Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Hungary KFT și Huawei International CO. LTD au dat în judecată CSAT, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și pe prim-ministrul României, solicitând anularea acestei decizii. Dosarul este înregistrat la Curtea de Apel București.