Grupul Dona mizează pe afaceri de peste un miliard de lei în 2019 – interviu Mihaela Ungureanu, CEO la farmaciile Dona
Economica: Cu ce afaceri nete şi cu ce profit net aţi încheiat anul 2018, cum au evoluat rezultatele financiare ale reţelei de farmacii Dona faţă de cele din 2017 şi la ce rezultate vă aşteptaţi în 2019?
Mihaela Ungureanu, CEO la farmaciile Dona: În 2018, grupul Dona a obţinut o cifră de afaceri de 985 milioane lei (cifră de afaceri brută – n. red.), în creştere cu 11% faţă de 2017, şi un profit de 6 milioane lei. Pentru 2019, ne dorim o creştere a cifrei de afaceri de 10%.
Economica: Ce investiţii aveţi în plan pentru 2019 si care e valoarea totală a acestora?
Mihaela Ungureanu, CEO la farmaciile Dona: Anul acesta vom investi aproximativ 17 milioane lei, destinaţia principală fiind achiziţia de noi licenţe, continuarea procesului de modernizare a designului farmaciilor noastre şi programele de pregătire a angajaţilor.
Economica: Câte farmacii veţi deschide în 2019 şi în ce oraşe?
Mihaela Ungureanu, CEO la farmaciile Dona: Încercăm să menţinem un ritm de 10 – 15 farmacii noi pe an. Avem în vedere, în special, oraşele mici și medii, unde încă există nevoi nesatisfăcute şi unde încă nu există farmacii Dona.
Economica: Care sunt profilurile oraşelor pe care le aveţi în vizor pentru următoarele achiziţii în perioada 2019 – 2020? Care sunt criteriile funcţie de care alegeţi, în 2019, oraşele în care deschideţi noi farmacii?
Mihaela Ungureanu: Analizăm mai multe elemente, printre care factorul demografic, prezenţa Dona în respectivul oraş, competiţia şi preţul de achiziţie a licenţei.
Economica: La cât se ridică, în medie, investiţia totală în deschiderea unei farmacii Dona? Cum a evoluat această valoare în ultimii 10 ani şi cum estimaţi ca va evolua în urmatorii cinci ani?
Mihaela Ungureanu: La aproximativ 100.000 de euro, dacă includem și stocul iniţial de marfă necesar pentru deschiderea farmaciei.
Economica: Cum a evoluat în ultimii trei ani numărul farmaciilor Dona cu program non-stop? Cum estimaţi că va arata dinamica farmaciilor Dona cu program non-stop în următorii doi ani?
Mihaela Ungureanu: Avem 20 farmacii cu program non-stop, în mai multe oraşe din ţară, fiind lanţul cu cel mai mare număr. Dacă ar fi fost să luăm în calcul strict argumentele de business, numărul ar fi fost clar mai mic. Dar farmacia are rol de utilitate publică, pe care ni-l asumăm, şi facem eforturi pentru a asigura acces la medicamente și consultanţă de specialitate 24 de ore din 24 în comunităţile unde există o reală nevoie. Aici este decisivă şi disponibilitatea farmaciştilor noştri şi sunt de apreciat cei care acceptă programul de noapte, chiar le mulţumim.
Economica: Care sunt cele mai mari dificultăţi cu care vă confruntaţi când pregătiţi deschiderea unei farmacii?
Mihaela Ungureanu: Cea mai mare provocare este angajarea farmaciştilor, mai ales în oraşele mici.
Economica: Care sunt cele mai dificultăţi cu care vă confruntaţi când recrutaţi personal pentru farmaciile pe care vreţi să le deschideţi, dar şi pentru cele deja prezente pe piaţă?
Mihaela Ungureanu: Sunt oraşe unde numărul farmaciştilor şi al asistenţilor de farmacie este foarte mic şi atunci eforturile pe care le facem pentru a atrage personal calificat sunt semnificative. În zonele unde există competiţie mare cresc şi așteptările salariale, şi beneficiile suplimentare cerute. Nu în ultimul rând, investim foarte mult în oamenii pe care îi angajăm pentru a ajunge la standardul Dona. Pe de o parte, este costisitor, iar pe de altă parte, nu găsim întotdeuna dorinţa de a învăţa şi a se dezvolta.
Economica: În ce oraşe aveţi cele mai mari dificultăţi în privinţa recrutării personalului calificat pentru farmaciile dumneavoastră?
Mihaela Ungureanu: Găsim greu personal farmaceutic în oraşele mici, în care nu există foarte multe perspective şi care sunt îmbătrânite, oamenii cu putere de muncă alegând să lucreze în oraşe mai prospere. De asemenea, mai sunt oraşele medii, aflate în apropierea unor oraşe mari şi unde se practică naveta pentru câştiguri mai mari.
Economica: Care sunt deciziile guvernamentale care vă afectează cel mai mult afacerea?
Mihaela Ungureanu, CEO la farmaciile Dona: Ne afectează întârzierile de plată de la CNAS, mai ales cele din ultimele două luni ale anului trecut, care au destabilizat cash flow-ul. De asemenea, ne influențează negativ grila de adaos pentru medicamente, care nu a mai fost actualizată de mulţi ani. Avem cele mai mici adaosuri la medicamente din Europa şi un număr de farmacii foarte mare la mia de locuitori.
Economica: Cum caracterizaţi piaţa farmaciilor din România?
Mihaela Ungureanu: Vorbim despre o piaţă matură, care a atins deja un anumit nivel și sursele de creştere sunt limitate.
Economica: Care sunt, în prezent, cele mai mari vulnerabilităţi ale pieţei farmaciilor din ţara noastră?
Mihaela Ungureanu: O vulnerabilitate rămâne numărul exagerat de mare al farmaciilor deschise prin excepție de la regula demografică în orașele mari, apoi costurile mari cu chiriile și salariile crescute din cauza lipsei de farmacişti (în provincie mai ales). De asemenea, punctez dificultatea de aprovizionare constantă cu toate produsele de pe prescripţii din cauza numărului prea mic de distribuitori (conform legii, minimum trei la majoritatea companiilor producătoare de medicamente).
Dona are, în total, 335 de farmacii dintre care 27 sunt în regim de franciză, ne-a mai spus Mihaela Ungureanu.
Grupul Dona este format din firmele: Siepcofar, Dona Logistică, Dona Marketing Grup şi companii în franciză.
Dona este al treilea cel mai mare jucător din piaţa farmaciilor din România, după Dr.Max şi Catena.
Dr.Max deţine în prezent farmaciile Sensiblu, Punkt şi 46 de farmacii Belladonna.