Retailerul francez Carrefour contină să piardă bani pe plan local cu brandul său hibrid pe care l-a lansat în septembrie 2014. Compania Supeco Investment S.R.L., care operează cele 26 de magazine Supeco, a raportat în 2021 afaceri de 623,1 milioane de lei, cu 9,5% mai mari față de 2020, dar și pierderi de 14,1 milioane de lei, cu 9,8% mai mici față de anul trecut.
Supeco nu a inaugurat în 2021 niciun magazin, dar și-a eficientizat rețeaua închizând două unități astfel că vorbim despre o creștere organică, pe un fond puternic inflaționist. Creșterea Supeco este cu 1,3 puncte peste rata anuală a inflației din 2021, de 8,2%.
„Conform planurilor noastre, suntem în grafic cu evoluția prezentă. Modelul nostru de business este construit astfel încât, ținând cont de strategia de investiții și dezvoltare, cel târziu în 2023 să fim profitabili; însă suntem încrezători că putem reuși chiar mai devreme. Scăderile sunt datorate, spre exemplu, și deschiderilor de magazine din ultimii ani. De altfel, dacă ne uităm în zona rezultatelor comparabile, care iau în considerare strict magazinele care au fost operaționale și în anul anterior, profitul nostru like-for-like este pozitiv și se află în creștere comparativ cu anul trecut”, a explicat pentru Economica Silviu Diaconu, director Supeco.
Continuă expansiunea în România
În ceea ce privește planurile de investiții, managerul companiei susține că brandul își va continua expansiunea, trend observat și în restul Europei. Potrivit rapoartelor financiare ale companiei, la finele primului trimestru al acestui an grupul opera 106 magazine soft discount (denumirea dată de grup categoriei din care face parte Supeco), dintre care 49 în Spania, acolo unde s-a testat inițial conceptul, 32 în Franța, nouă în Polonia și restul în alte state europene. În perioada similară a lui 2021, numărul acestor magazine era de 89.
„Avem o strategie de dezvoltare clară, bazată pe trei piloni principali: creșterea amprentei naționale prin deschiderea de noi magazine, extinderea serviciilor prin platforma Bringo – unde avem 17 magazine incluse din cele 26 la nivel național, deci peste 65% – și dezvoltarea sortimentației, în sensul în care vom crește diversitatea la nivelul categoriei pentru a răspunde mai multor tipuri de nevoi, micșorând numărul de articole de același fel”, a mai spus acesta.
Mai mult, luând în calcul contextul actual, un alt obiectiv anunțat de Supeco este ponderarea impactului inflației și a costului de energie asupra prețurilor. „Investim practic în filosofia conceptului nostru de magazin de a avea oferte atractive și cât mai accesibile la raft”.
Creștere de 30% în primele trei luni ale lui 2022
Din datele Supeco, formatul de discount câștigă teren de câțiva ani, pe măsură ce și profilul consumatorului se diversifică. „În prezent, oricine are acces la un discounter, își face achizițiile de acolo, pe fondul faptului că mulți dintre consumatori au realizat că a face economii este un gest de normalitate și de sănătate financiară. În plus, în actualul context inflaționist, modelul nostru, bazat pe filosofia „cele mai mici prețuri în fiecare zi” răspunde direcției în care evoluează comportamentul consumatorilor”.
În medie, produsele comercializate de Supeco implică costuri cu 15% sub media pieței, iar la unele categorii, precum detergenții, prețurile ajung chiar și la 30%. Aceasta întrucât magazinele sunt construite pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic, se investește la nivel minim în mobilier și rafturi, stocurile fiind depozitate în spațiul de vânzare, iar retailerul lucrează de obicei cu furnizori din proximitate pentru a reduce din costurile de transport.
În plus, peste jumătate din articolele Supeco au prețuri reduse la achiziționarea a cel puțin două. Aceasta deoarece Supeco este practic un hibrid între magazinele tip discounter gen Lidl, Penny şi cele cash and carry precum Selgros sau Metro.
„Datorită acestor avantaje, în primul trimestru al anului 2022, cifra noastră de afaceri a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce datele pe luna mai indică un trend puternic ascendent”, a mai declarat Diaconu.
Brandul Supeco a apărut pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea și s-a extins în oraşe precum Giurgiu, Târgovişte şi Slatina, urmând direcţia de business creată de francezi pentru Spania, unde au apărut primele astfel de magazine.
Carrefour România operează 368 de magazine la nivel național și un magazin online și a raportat în primul trimestru al acestui an o creștere în termeni comparabili de 1,6% față de perioada similară a anului trecut, până la 555 milioane de euro, trend înfluențat și de redeschiderea magazinelor tip mall unde compania operează hypermarketuri.