Dacă războiul a închis oportunitățile de creștere în Ucraina și chiar în Rusia, afaceriștii ucraineni s-au extins în țările învecinate, acolo unde o parte din populație s-a refugiat. Și au venit cu mâncare, băutură și servicii în întâmpinarea nevoilor celor care au fugit din calea războiului.
Polonia a devenit casă pentru 1,5 milioane de ucraineni, iar fiecare a zecea afacere deschisă aici în 2024 era cu capital ucrainean, potrivit asociațiilor și economiștilor polonezi, citați de Reuters.
Andrii Halytskyi are acum 12 unități după ce a deschis trei în urmă cu do ani. În octombrie anul trecut a deschis și primul punct de vânzare din Cehia, ca parte a ceea ce fondatorul său spune că este o strategie de a construi o afacere diversă din punct de vedere geografic prin extinderea spre Vest și dincolo de diaspora.
„Deși comunitatea de refugiați ucraineni din Europa este semnificativă, concentrarea exclusiv pe această bază de clienți nu este o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Halytskyi pentru Reuters.
Asemănările culturale puternice cu Ucraina au făcut din Polonia o bază naturală pentru afacerile ucrainene. Dar mulți dintre ei se uită dincolo de cea mai mare economie emergentă a Europei, la un grup mult mai mare de clienți.
„Companiile privesc inițial Polonia ca pe o punte sau o rampă de lansare către piețele Uniunii Europene”, a declarat Dariusz Szymczycha, prim-vicepreședinte al Camerei de Comerț Polono-Ucrainene.
Pentru Andriy Khudo, fondatorul localurilor Piana Vyshnia, care a deschis și în România, ținta principală sunt clienții locali. Grupul său de restaurante s-a extins la 15 locații în Polonia și nouă în alte țări baltice și din Europa de Est, intensificând expansiunea spre vest din februarie 2022, a spus Khudo pentru Reuters.
Iar planurile nu se opresc aici. Khudo are planuri de extindere anul acesta în Germania, Elveția și Franța, dar și să se relanseze în Londra. Barurile atrag noi clienți și sunt profitabile, mai spune afaceristul ucrainean.
„Înainte de război ne-am concentrat pe Ucraina deoarece business-ul nostru se dezvolta rapid. Dar războiul ne-a forțat să ne uităm mai la Vest din cauza riscului din Ucraina”, a spus Khudo.
Refugiații ucraineni aduc peste 1% în PIB-ul Poloniei
Chiar dacă economia Ucrainei a crescut în ultimii ani, Yulia Svyrydenko, ministrul Economiei, a declarat pentru Reuters în noiembrie anul trecut că aceasta e la 78% din ce era înainte de invazia Rusiei.
Un raport al Deloitte din martie 2024 estima că refugiații din Ucraina vor adăuga până la 1,1% la PIB-ul Poloniei în 2023 și până la 1,35% pe termen mai lung.
„Când vin în Polonia, de exemplu, fie pentru a lucra sau pentru a-și înființa afaceri, acesta este un stimul suplimentar din perspectiva economică pentru consum și îmbunătățirea ofertei de muncă”, a declarat Andrzej Kubisiak, director adjunct al Institutului Economic Polonez, pentru Reuters.
Olga Kopylova nu avea niciun plan înainte de război să deschidă restaurante sub brandul Chornomorka în alte țări, dar acum are trei noi locații în Polonia și câte două în Bratislva și Viena.
Lanțul de cafenele Aroma Kava s-a mutat în Polonia î n 2022 și de atunci s-a extins la 10 locații, în timp ce producătorul de înghețată și produse congelate Three Bears a cumpărat compania poloneză Nordis.
Polonia este acum a doua cea mai importantă furnizorul de divertisment digital MEGOGO, care a crescut atrăgând locuitorii locali, care a intrat în 2023 și în România.
„Piața poloneză sănătoasă nu numai că ne motivează, dar încurajează și alte companii ucrainene să intre pe această piață cu produse adaptate special consumatorilor polonezi”, spune Volodymyr Borovyk, co-fondatorul MEGOGO.