Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată

Războiul Rusiei în Ucraina i-a determinat pe mulți afaceriști să-și găsească noi piețe de dezvoltare. Și nu e vorba doar de cei bogați, ci și de micii întreprinzători care au fost nevoiți să-și schimbe planurile pentru a supraviețui. De la cel mai bogat ucrainean, la cel care a fondat Vișina Beată, peste 1.500 de noi oameni de afaceri și-au făcut firme în România după război.
Andrada Ghira - mar, 07 ian. 2025, 22:19
Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată

Cei mai mulți dintre ei s-au orientat spre Polonia, acolo unde comunitatea de refugiați depășește 1,5 milioane de ucraineni. În România, numărul refugiaților este de zece ori mai mic. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați estimează că 135.000 de ucraineni își duc traiul în România.

Cu toate acestea, și România a atras o parte din afacerile ucrainene care s-au extins în Polonia sau alte țări din regiune. Peste 1.500 de noi firme cu acționariat ucrainean au fost înființate din februarie 2022 până în noiembrie 2024, potrivit datelor ONRC analizate de Economica.net. 

Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari, a intrat pe piața românească cu divizia de regenerabile DRI. Compania este o subsidiară a grupului DTEK, liderul şi cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina. DRI va demara la începutul acestui an construcția un nou parc fotovoltaic în România și va ajunge la un portofoliu de 300 MW în total.

Turoperatorul ucrainean Join UP!, care a intrat pe piața din România în 2022, a realizat în primele două sezoane, începând cu 2023, venituri de 20 de milioane de euro, a anunțat compania anul trecut. În cei doi ani de prezență pe piața locală, compania a dezvoltat o rețea de 1.000 de parteneri. Firma din România a turoperatorului ucrainean este deținută printr-un offshore din Cipru. În 2023, JOIN UP RO a realizat afaceri de 15 milioane de euro pe plan local.

Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, a deschis primul oficiu la București în 2023. România a fost a patra țară în care ucrainenii au deschis o filială. Compania a înregistrat afaceri de 123.000 de euro în 2023.

MEGOGO, o platformă de streaming fondată în Ucraina, a intrat anul trecut în România. Fondată în Kiev în 2011, compania este deja prezentă în 15 țări din Europa de Est, Asia Centrală și Caucazul de Sud.

Vișina Beată și la București

Andriy Khudo, fondatorul localurilor Piana Vyshnia, care a deschis și în România un bar la București, are deja 15 locații în Polonia și nouă în alte țări baltice, potrivit Reuters.

Iar planurile nu se opresc aici. Khudo are planuri de extindere anul acesta în Germania, Elveția și Franța, dar și să se relanseze în Londra. Barurile atrag noi clienți și sunt profitabile, mai spune afaceristul ucrainean.

„Înainte de război ne-am concentrat pe Ucraina deoarece business-ul nostru se dezvolta rapid. Dar războiul ne-a forțat să ne uităm mai la Vest din cauza riscului din Ucraina”, a spus Khudo.

Cele mai mari firme în funcție de cifra de afaceri deținute de ucraineni

Economica.net a solicitat Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) un clasament cu primele 50 de companii cu acționariat majoritar ucrainean, ordonate după cifra de afaceri realizată în 2023, pentru cele publicate.

782 de milioane de lei este cifra de afaceri pe 2023 a primelor 50 de companii cu acționariat majoritar ucrainean, potrivit datelor ONRC.

Firmele lui Ahmetov și a altor oamenii de afaceri nu sunt cuprinse în clasament deoarece acționarii sunt firme înregistrate în Olanda sau în Cipru.

 

Fragra Design este firma cu cea mai mare cifră de afaceri realizată în 2023: 117 milioane de  lei, circa 23,5 milioane de euro. Înființată de români în 2014, firma cu sediul în Baia Mare, se află acum în faliment.

În noiembrie 2023, Adrian-Ioan Silaghi, care era asociatul firmei a cedat totul noului asociat, Mariia Tsiple, din Ucraina, potrivit datelor consultate de Economica.net cu ajutor platformei Termene.ro.

Metprom Steel Trade din Galați a încheiat anul cu afaceri de aproape 74 de milioane de lei, circa 14,8 milioane de euro. Firma, înființată în 2019, este deținută de Igor Shyshkov, care este unic asociat și în firma Imperial Metal, care în 2022 a realizat afaceri de aproape 200 de milioane de lei (38,2 milioane de euro). Dar, pentru că firma nu și-a depus bilanțul pe 2023, aceasta nu a fost inclusă în clasamentul furnizat de ONRC. Ambele firme ale lui Shyshkov sunt profitabile.

Borbit EU a fost înființată în 2022, anul în care Rusia a invadat Ucraina. Cu afaceri de peste 11 milioane de euro, firma se ocupă de distribuția de electronice, dispozitive de comunicații, precum și furnizarea de servicii de logistică.

Maksym Syrota a înființat Asahi Grain la câteva luni de la izbucnirea războiului. Afacerile firmei, care se ocupă de comercializarea produselor agricole brute și a animalelor vii, au fost în 2023 de aproape 10 milioane de euro. În primul an de funcționare, firma realizat afaceri de 3,5 milioane de euro.

Afaceri de aproape 10 milioane de euro a realizat și firma Bucovina Nuts, înființată în 2021. Acționarii sunt ucrainenii Alona și Dmytro Boka. Firma se ocupă cu prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor. Firma a avut profit doar în 2021, primul an de funcționare. Pierderea de anul trecut este de circa un milion de euro.

Dmytro Boka mai este acționar și în firma Logika KPMB (activități ale agenților și broker-ilor de asigurări) alături de Petru-Cătălin Ciurtin, dar și acționar unic în Lari Premium Logistic.

Boom la cazare

Cea mai veche firmă din topul furnizat de ONRC este Leontina Com din Marginea, Suceava, înființată în 1992, ai cărei acționari sunt Yelizaveta Rachynska (60%) și Fiodor Bejan (40%). Firma, al cărei obiect de activitate este închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, și-a reluat activitatea în 2014. De atunci, afacerile firmei au oscilat între 800.000 și 4,2 milioane de euro, însă în 2023 au explodat la peste 33 de milioane de lei.

Viktoriia Naumcheva, care a lucrat la transportatorii Maersk și Black Sea Shipping Service Ltd, a înființat în iunie 2022 firma FRLG Freight, care se ocupă cu transportul rutier de mărfuri. Afacerile în 2023 ale firmei au fost de 6 milioane de euro.

Locul opt este ocupat de firma Variant Agro, înființată în 2023 și care face parte din grupul Variant, prezent de 30 de ani în România, și care este o afacere de familie a familiei Şufani. Afacerile Variant Agro au fost anul trecut de 5 milioane de euro.

„Afacerea de prelucrare a metalelor, fondată de tatăl Said Şufani în anul 1991, este acum continuată şi dezvoltată cu succes de a doua generaţie a familiei”, potrivit descrierii de pe site-ul grupului.

Pe locul 10 se află firma Winn Boss, deținută de Bogdan Zyrin, care activează în domeniul jocurilor de noroc și pariuri. Firma e pe pierdere din 2020, iar cifra de afacei de anul trecut aproape că s-a înjumătățit la 5 milioane de euro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a achitat în ultima lună peste 1,6 miliarde de lei către fermieri, reprezentând plățile finale aferente anului 2024
APIA a achitat în ultima lună peste 1,6 miliarde de lei către fermieri, reprezentând plățile finale aferente anului 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025, suma de 322,716 milioane de euro (1,605 miliarde de lei),......
Comisia Europeană: Groenlanda este protejată de apărarea colectivă a Uniunii Europene
Comisia Europeană: Groenlanda este protejată de apărarea colectivă a Uniunii Europene
Comisia Europeană a cerut miercuri respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula ...
Prima mutare după ce Ahold Delhaize a cumpărat Profi. Conducerea lanțului va fi preluată de un român
Prima mutare după ce Ahold Delhaize a cumpărat Profi. Conducerea lanțului va fi preluată de un român
Mihai Spulber (foto dreapta), în prezent SVP Operațiuni și Supply Chain în cadrul Mega Image, va fi, începând din iulie, ...
BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut cu 1,3 puncte procentuale în trimestrul III din 2024
BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut cu 1,3 puncte procentuale în trimestrul III din 2024
Activele financiare ale administraţiilor publice exprimate ca pondere în produsul intern brut (PIB) au crescut în trimestrul ...