Afacerile angrosiştilor au crescut cu 15% în august

Cifra de afaceri din comerţ a crescut în august cu 15,1% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 07:22
Afacerile angrosiştilor au crescut cu 15% în august

„Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 15,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,9%”, precizează INS.

Pe serie brută, creşterea cifrei de afaceri din comerţ, în termeni nominali, a fost determinată de avansul consemnat de comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+41,2%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+39,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+17,7%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+14,8%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+14,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12,4%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+6,4%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, evoluţia afacerilor a fost determinată de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+33,6%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+29,6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+14,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+14%), comerţului cu ridicata nespecializat (+13,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,2%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,6%).

Faţă de luna iulie a acestui an, în august, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 4,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,6%.

Pe serie brută evoluţia ascendentă a fost generată de creşterea comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+9,6%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+6,1%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (+3%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+0,7%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+0,3%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,5%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul cifrei de afaceri din comerţ în august a fost determinat de creşterea comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,8%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2,2%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,6%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+0,1%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,6%).

În primele opt luni din acest an, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,2%, respectiv cu 7,0%, faţă de perioada corespunzătoare din anul trecut.

Pe serie brută, creşterea s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+26,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+15,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+14,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,2%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,2%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,9%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul afacerilor din comerţ a fost generat de creşterea comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,3%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+13%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,7%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,4%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,1%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2%).

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...