Afacerile BRD din factoring au scăzut anul trecut cu 10,7%, la 822 milioane euro
Factoringul este un produs financiar prin care o companie „vinde” facturile pe care le are de încasat unui factor, care este, de obicei, o bancă. În schimb, compania primeşte o parte din valoarea facturilor, ca avans, care poate ajunge până la 80% din cuantumul acestora, iar restul la momentul când factorul încasează contravaloarea facturilor de la clienţii companiei, potrivit News.ro.
În 2015, banca a derulat afaceri din factoring de 921 milioane euro, având o cotă de piaţă de 25%.
BRD a derulat anul trecut operaţiuni de factoring cu circa 700 de clienţi, ponderea cea mai mare înregistrându-se în zona bunurilor de larg consum, industria metalurgică, maşini şi echipamente.
Factoringul intern fără regres, prin care banca preia riscul de neplată a debitorilor cedaţi, a fost în continuare cel mai căutat produs, cu o pondere de peste 89% în totalul portofoliului.
„Anul 2017 a debutat bine pentru activitatea de factoring, cea mai mare parte din tranzacţiile negociate anul trecut fiind în curs de finalizare sau chiar implementate deja, astfel încât înregistrăm o creştere în jur de 40% a volumelor”, a afirmat Anca Dogaru, directorul adjunct al departamentului Global Transaction Banking al BRD.
Piaţa de factoring, care cuprinde atât bănci, cât şi companii specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a înregistrat anul trecut o creştere de 10% faţă de 2015, depăşind pragul de 4 miliarde euro, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF).
BRD este prima bancă din România care a introdus în oferta sa, în 1993, operaţiunile de factoring.