Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5%, în 2017

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, crescut cu 7,5% în anul 2017 comparativ cu anul 2016, în termeni nominali, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 08:03
Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5%, în 2017

Conform INS, majorarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+16,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+14,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,2%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,0%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-1,4%) şi la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,2%).

În luna decembrie 2017, comparativ cu decembrie 2016, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o majorare cu 6,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+19%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,5%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,6%).

Scăderi s-a înregistrat la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,2%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-5,0%) şi la comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,4%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 12%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+27,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+23,0%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-8,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-0,9%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 7%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-19,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-17,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (-12,4%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-8,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,5%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,2%).

Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,5%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut pe ansamblu cu 1% în luna decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali. Majorarea s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,6%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,4%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+0,4%).

Scăderi s-a înregistrat la comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,1%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-2,5%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,5%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Şapte ţări europene au cerut Israelului "să revină asupra politicii sale actuale" din Gaza şi să-şi ridice "imediat" blocada în privinţa ajutoarelor pe fondul unei situaţii umanitare......
Aproximativ 43.000 de angajați MAI vor menține siguranța publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajați MAI vor menține siguranța publică în ziua votului
Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică şi vor asigura protecţia ...
Washingtonul ia în considerare strămutarea în Libia a 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza – surse
Washingtonul ia în considerare strămutarea în Libia a 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza – surse
Administraţia SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâşia Gaza în ...
INS: Producția de cărbune din România a scăzut cu 2,2% în trimestrul I din 2025. Importurile au fost mai mici cu 50,5%
INS: Producția de cărbune din România a scăzut cu 2,2% în trimestrul I din 2025. Importurile au fost mai mici cu 50,5%
Producţia de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 de tone echivalent petrol (tep), ...