În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2025, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, în termeni nominali, cu 1,2%, scrie Agerpres.
Scăderea cifrei de afaceri din industrie a venit ca urmare a declinului industriei prelucrătoare cu 1,9%. Industria extractivă a crescut cu 17,8%.
Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria energetică (-13,3%) şi industria bunurilor de capital (-4,2%). Creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,7%), industria bunurilor de uz curent (+3,5%) şi industria bunurilor intermediare (+0,4%).
Cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, în luna februarie 2025 comparativ cu luna precedentă, pe total, a crescut datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+10,6%) şi în industria extractivă (+3,8%).
Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de capital (+16,7%), industria bunurilor intermediare (+10,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.
Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în februarie 2025 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent ca urmare a declinului înregistrat în industria prelucrătoare cu 2,7%. Industria extractivă a crescut cu 19,7%.
Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-17%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) şi industria bunurilor de capital (-2%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,1%)
Potrivit INS, cifra de afaceri netă (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Nu sunt incluse în cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite după livrare; accizele; subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE; vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe; rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.