Afacerile grupului DN Agrar au atins 44 de milioane de lei în T1, cu 48% în plus față de anul trecut, susținute de producția mai mare și de prețul laptelui

07 08. 2023
DN AGRAR_Vaci Holstein_februarie 2023

Cele 15 societăți parte din grupul DN AGRAR, înființat în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și listată în 2022 la Bursa de Valori București, a încheiat în primul trimestru din 2023 cu rezultate în creștere pe fondul creșterii capacității de producție și a prețului de livrare a laptelui.

Cifra de afaceri a ajuns la 44 de milioane de lei, o creștere de 48% față de T1 2022, și profitul net la 8 milioane de lei, un avans de 172% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Rezultatele au fost susținute în principal de creșterea capacității de producție și de prețul de livrare a laptelui.

„Rezultatele obținute în primul trimestru al anului sunt datorate investițiilor realizate anterior și a sinergiilor obținute în cadrul Grupului. Am crescut capacitatea de producție în mod sustenabil și am reînnoit efectivul de animale, continuând dezvoltarea operațiunilor noastre. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 13% în primul trimestru al anului față de  perioada similară din 2022, și ne așteptăm să menținem trendul de creștere în ceea ce privește producția. Am optimizat costuri și ne-am eficientizat la nivel operațional, proces care va continua pe parcursul întregului an.”, a declarat Jan Gijsbertus De Boer, președinte al Consiliului de Administrație DN AGRAR GROUP.

În prezent compania totalizează aproape 12.000 de vaci de muls și tineret bovin.

Veniturile din exploatare ale companiei au fost de 60 milioane de lei, o creștere de 43% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile din producția vândută au fost de 44 de milioane de lei, un avans de 48% față de aceeași perioadă din 2022. A doua cea mai mare contribuție au avut-o veniturile din subvenții de exploatare care au crescut ca urmare a adoptării noilor reglementări PNRR. Impactul este unul pozitiv pentru DN AGRAR întrucât referința pentru acordarea subvențiilor pentru producția de lapte și animale deținute a fost modificată de la anul 2013 la anul 2018.

Cheltuielile de exploatare au crescut până la 47 de milioane de lei, avans de 26%, în contextul creșterii numărului de animale direct productive în fermă și asigurării necesarului de furaje.

Nivelul total al datoriilor s-a menținut constant. Datoriile pe termen scurt au scăzut cu 12%, datoriile pe termen lung au înregistrat o creștere de 9%.

Grupul DN AGRAR include  patru ferme a căror activitate principală o reprezintă creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold), precum și producție agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN AGRAR cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, și obiectivul este să ajungă la o suprafață lucrată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică. Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.