Afacerile în comerţul cu amănuntul au scăzut cu 25,1%, în aprilie – INS

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut, în luna aprilie 2020, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 25,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 16,9%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 06:04
Afacerile în comerţul cu amănuntul au scăzut cu 25,1%, în aprilie - INS

Datele INS arată că afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, s-au diminuat cu 25,1% în aprilie faţă de martie, ca urmare a activităţilor derulate în: comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-25,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-22,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-22,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-14,9%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,4%), scrie Agerpres. 

În acelaşi timp, cifra de afaceri din acelaşi sector de activitate, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 16,9% raportat la perioada de referinţă.

Potrivit INS, la nivel comparativ aprilie 2020 vs aprilie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 8,7% pe fondul rezultatelor înregistrate în: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-21,9%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-20%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-13,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-12%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (-5%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,9%).

Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a crescut cu 31,6%, în aprilie anul curent, comparativ cu aceeaşi lună din 2019.

Datele oficiale relevă, totodată, că, în primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 8,7%, faţă de intervalul ianuarie – aprilie din anul precedent, însă s-a majorat în termeni nominali, cu 4,6%, ca serie ajustată. 

Te-ar mai putea interesa și
România a avut cel mai semnificativ avans din UE al preţurilor producţiei industriale, în august – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ avans din UE al preţurilor producţiei industriale, în august – date Eurostat
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar......
BNR a autorizat sistemul de plăţi instant Blik
BNR a autorizat sistemul de plăţi instant Blik
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a autorizat, de la 1 octombrie, operarea, pe teritoriul ...
Autostrada Soarelui: A fost semnat contractul pentru benzinării Rompetrol la Fetești
Autostrada Soarelui: A fost semnat contractul pentru benzinării Rompetrol la Fetești
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi un nou contract pentru modernizarea de ...
Navigarea viitorului plăților transfrontaliere: Provocări și soluții
Navigarea viitorului plăților transfrontaliere: Provocări și soluții
Plățile transfrontaliere au devenit un element crucial al comerțului global, permițând companiilor să opereze la nivel ...