Afacerile operatorului poştal Postmaster vor creşte cu peste 10% în acest an

Operatorul de servicii poştale Postmaster Bucureşti estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 11 milioane de euro, în creştere cu peste 10% faţă de 2011, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, unul dintre asociaţii firmei, Mihai Preoţescu.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 10:47
Afacerile operatorului poştal Postmaster vor creşte cu peste 10% în acest an

Firma a fost înfiinţată în 2007 şi este condusă de Mihai Bălaj şi Mihai Preoţescu, care, potrivit datelor Registrului Comerţului, deţin fiecare câte 14,8% din acţiuni, alături de Radu Constantin Potolea – 44,4% şi Austrian Post Group, compania naţională de servicii poştale din Austria, cu o participaţie de 26%.

Austrian Post Group a intrat în acţionariatul Postmaster în 2011.
„La cinci ani de la înfiinţare avem o infrastructură care include 1.700 de distribuitori, 47 de birouri locale, hărţi vectoriale detaliate şi actualizate periodic cu situaţia destinatarilor, o capacitate de distribuţie de 6.000 de tone de material anual şi un control eficient al livrărilor, prin intermediul unei flote de 100 de autovehicule”, a spus Preoţescu.

El a adăugat că aşteaptă cu interes anul 2013, când va avea loc liberalizarea pieţei locale a serviciilor poştale.
„Suntem pregătiţi să concurăm cu Poşta Română pe aproximativ 80% din teritoriu, acoperind 95% din populaţie, şi credem că vom putea asigura livrări mai eficiente şi cel puţin la fel de avantajoase ca preţ”, a mai spus Preoţescu.
Până la 31 decembrie 2012, Compania Naţională Poşta Română (CNPR) are dreptul exclusiv de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea acestora este accelerată sau nu, cu o greutate mai mică de 50 g şi pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor de corespondenţă interne şi distribuirea trimiterilor de corespondenţă expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia.

Preoţescu a spus că, în 2010, veniturile CNPR din această activitate au însumat 560 milioane de lei.
„Dacă viitoarea lege a serviciilor poştale va fi permisivă în privinţa condiţiilor de acces, aşa cum este în Bulgaria, Postmaster îşi propune să obţină în 2013 minim 10% din veniturile pe care le-a obţinut Poşta Română în 2010”, a spus Preoţescu.

Principalele două zone de business în care activează Postmaster sunt distribuţia neadresată a cataloagelor publicitare şi de informare, reprezentând cel mai important instrument de marketing direct pentru industriile de larg consum, şi servicii poştale-distribuţie adresată, segment care se aşteaptă să aibă schimbări semnificative odată cu liberalizarea pieţei în 2013.

Totodată, compania furnizează servicii de geomarketing, care permit reprezentarea grafică a repartizării clienţilor pe zone şi diferite caracteristici cum ar fi venitul şi preferinţele de consum şi de gestiune a bazelor de date.
Potrivit datelor societăţii, segmentul de piaţă pentru distribuţia neadresată este controlat în proporţie de 95% de Postmaster împreună cu principalul competitor, Inbox Marketing.

Postmaster estimează piaţa de materiale neadresate la un volum de aproximativ 800 de milioane de cataloage, broşuri sau alte informări anual. Din aceasta, societatea procesează circa 500 de milioane de trimiteri/an, reprezentând peste 60% din piaţă.

Dimensiunea pieţei este asigurată de amploarea industriilor care folosesc distribuţia neadresată ca principal mijloc de comunicare cu clienţii. În portofoliul Postmaster se regăsesc unii dintre cei mai importanţi jucători din retail, FMCG, mobilier, servicii financiare, DIY.

În ceea ce priveşte serviciile poştale – distribuţia adresată, piaţa este împărţită în funcţie de reglementările în vigoare.

Segmentul de piaţă de peste 50 grame este extrem de fragmentat, înregistrându-se o aglomerare de companii (mix între companii specializate şi cele de curierat).

În ceea ce priveşte distribuţia sub 50 grame, reprezentanţii societăţii spun că este un segment unde Poşta Română are monopol, dar care este extrem de distorsionat de către companiile private care încalcă Legea 642/2002 privind serviciile poştale, conform ultimelor informări realizate de către ANCOM cu privire la amenzile acordate operatorilor privaţi.

„Postmaster salută eforturile ANCOM de reglementare şi monitorizare a pieţei de servicii poştale în vederea asigurării unui climat competiţional corect. În plus, cât timp vom fi cooptaţi, vom participa alături de ceilalţi operatori privaţi şi părţi implicate, la sesiunile consultative în vederea elaborării unei noi legi a serviciilor poştale necesară liberalizării pieţei începând cu 1 ianuarie 2013”, a spus Preoţescu.

În acest an, Postmaster va investi un milion de euro în dotarea companiei cu diverse utiljae şi echipamente specifice activităţii poştale.

În privinţa profitabilităţii, reprezentanţii Postmaster au spus că societatea a obţinut în 2010 un câştig de două milioane de lei, care a urcat anul trecut la 2,2 milioane de lei şi mizează în 2012 pe menţinerea tendinţei de creştere.

Cele mai recente date disponibile arată că piaţa serviciilor poştale a scăzut cu 2,3% în 2010, la 1,45 miliarde de lei, în timp ce traficul poştal a coborât cu 10,4%, la 412,54 milioane de trimiteri, potrivit ANCOM.

Traficul poştal total este format din traficul trimiterilor din poşta de scrisori (servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, trimiteri constând în imprimate, pachete mici şi trimiteri de publicitate prin poştă, cu limita maximă de greutate de 2 kg), traficul de colete şi traficul aferent serviciilor poştale Express.

Din numărul total de trimiteri procesate în anul 2010, Poşta Română a procesat 79,75%, în timp ce următorii zece furnizori în funcţie de volumul de trimiteri au realizat un trafic de 65,3 milioane de trimiteri, ceea ce reprezintă 15,84% din totalul traficului de trimiteri procesate.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...