Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon au crescut la 14 mil. euro în 2014

16 02. 2015
cemacon1_39155700

Veniturile operaționale au crescut cu 25% și au depășit dinamica cheltuielilor operaționale, conducând la o îmbunătățire puternică a profitabilității operaționale:+43%.

„În 2014, Cemacon a atins un nivel superior al business-ului. Am consolidat compania și am pus noi baze de creștere și dezvoltare. Am reușit, ca în fiecare an, din 2010 până în prezent, să obținem creșteri spectaculoase, pe o piață de materiale de construcții care a scăzut. De pe locul opt în anul 2010 în ierarhia producătorilor de cărămizi, am urcat pe locul trei în 2014, am crescut cifra de afaceri de la cinci milioane de euro la 14 milioane de euro și cota de piață de la 6,7% la 17,5%”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi președintele CA al Cemacon.  

În 2014, costul de producție, deși afectat de creșterile de preț la energie, materii prime, ambalaje, combustibil și taxe, a rămas unul foarte competitiv, efectul scumpirilor fiind atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar, ca urmare a schimbărilor de rețetă și a îmbunătățirilor de flux.

Fabrica Cemacon de la Recea, județul Sălaj, a funcționat anul trecut la capacitate maximă, cu consumuri calorice minime, ca urmare a investițiilor realizate în prima parte a anului. Investițiile au avut rolul de a mări productivitatea, de a reduce costurile și a îmbunătăți calitatea produselor.

„Anul trecut ne-am confruntat cu o cerere ridicată pentru gama Evoceramic, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a ne suplimenta capacitatea de producție, prin redeschiderea și modernizarea liniei de la Zalău. Cu o suplimentare de 33% a capacității de producție, vom deveni cel de al doilea producător din România, la nivelul volumelor produse și vândute în piață, mai spune Liviu Stoleru. 

Cresc preţurile la cărămizi

Reprezentanţii companiei apreciază că 2014 a  primul an în care s-a simțit o creștere a cererii pe piaţa materialelor de zidărie, iar producătorii au beneficiat de condiţii meteo favorabile, ceea ce a dus la o prelungire a sezonului de construcţii. 

Piaţa a crescut cu 5-7% datorită avansului înregistrat de construcțiile rezidențiale. Valoric, piața a crescut mai puțin, dar s-a simțit o corecție ușoară a prețurilor de vânzare pe fondul creșterii costurilor de producție.

„În 2015, odată cu ajustarea raportului dintre cerere și ofertă, vom asista la o nouă creștere a prețurilor, după şase ani în care producătorii au fost nevoiți să-și vândă produsele la un nivel foarte apropiat de costul de producție. Estimarea pieței în 2015 este de creștere în volum de 10% pe fondul îmbunătățirii încrederii populației și a accesului sporit la finanțare la costuri foarte scăzute”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.