Conform datelor Renault Group, cifra de afaceri înregistrată în primele nouă luni din 2024 se ridică la 37,7 miliarde de euro, în creștere cu 0,8 % față de aceeași perioadă din 2023 și cu 3,7% la rate de schimb constante. La acest total, perimetrului Automobile a contribuit cu 33,7 miliarde de euro, în scădere cu 1,5% față de aceeași perioadă din 2023 și în creștere cu 1,1% la rate de schimb constante.
În al treilea trimestru al anului cifra de afaceri a grupului francez a fost de 10,7 miliarde de euro, în creștere cu 1,8% față de aceeași perioadă din 2023 și cu 5,0% la rate de schimb constante. Perimetrului Automobile a contribuit cu 9,3 miliarde de euro, în scădere cu 0,5% față de aceeași perioadă din 2023 și în creștere cu 2,6% la rate de schimb constante.
Luând în calcul aceste rezultate oficialii Renault reconfirmă perspectivele financiare pentru 2024, la finalul anului fiind așteptată marjă operațională mai mare sau egală cu 7,5% și un Free Cash Flow de peste 2,5 miliarde de euro.
Rezultatul financiar pentru primele nouă luni din 2024 au fost susținute de o evoluție favorabilă a tuturor mărcilor din grup. Renault se află pe locul al 3-lea în Europa pe piața vehiculelor de persoane (VP), pe locul 1 pe piața VU (vehicule utilitare) și pe primul loc pe piața auto din Franța. Modelul Clio ocupă locul al 2-lea în clasamentul celor mai vândute modele din Europa, pe toate canalele de distribuție.
Dacia ocupă locul al 9-lea în Europa pe piața vehiculelor de persoane (VP) și se află pe podiumul european în ceea ce privește vânzările de autoturisme către clienții privați. Dacia Sandero este modelul cel mai bine vândut din Europa, indiferent de canalul de distribuție. Alpine înregistrează o creștere puternică, de două cifre, de la începutul anului, și este așteptată lansării unor noi modele.
Oficialii grupului francez notează n raportul financiar și că portofoliul de comenzi din Europa este robust, echivalent cu circa două luni de vânzări. Totodată, stocurilor totale se ridică la 528.000 de vehicule, în scădere cu 14.000 de unități față de perioada similară a anului precedent.
„Cifra de afaceri din trimestrul al treilea începe să beneficieze de ofensiva noastră fără precedent în materie de produse, cu 10 lansări de vehicule în acest an, reprezentând 18% din facturările trimestriale. Această tendință va continua și în perioada următoare, odată cu introducerea treptată a noilor modele pe piețele respective și se va accelera și mai mult datorită celor șapte noi lansări planificate pentru 2025. Această gamă atractivă și competitivă, compusă atât din vehicule electrice, cât și din vehicule termice și hibride, demonstrează capacitatea noastră de a ne adapta indiferent de ritmul de tranziție la vehiculele electrice. Gama noastră rămâne un element cheie al performanței grupului, alături de reducerea costurilor”, a declarat directorul financiar al grupului francez, Thierry Pieton.
În primele nouă luni din 2024 vânzările mondiale Renault Group s-au situat la un nivel comparabil cu cel al perioadei similare din 2023, totalizând 1.637.225 de vehicule vândute (-0,4%). În Europa grupul a vândut 1.175.762 vehicule (+3,1%), peste creșterea pieței (+1,8%). Toate mărcile grupului au contribuit la creștere (Renault +3,5%, Dacia +2,2% și Alpine +17,5%).
Principalele piețe ale grupului francez sunt cele din Franța, Italia, Turcia, Spania și Germania.
În trimestrul a treilea din 2024 vânzările globale ale Renault Group s-au ridicat la 482.468 de vehicule (-5,6%). În Europa, grupul a rezistat mai bine tendinței de scădere a pieței (-6,1%), înregistrând vânzarea a 328.111 vehicule (-5,3%) și a recâștigat cotă de piață ocupând locul al treilea (9,8%). Vânzările sunt în creștere pe piețele din Italia (+16,6%), Spania (+11,9%) și Marea Britanie (+11,4%), compensând parțial activitatea mai slabă din Franța și Germania. Pe piețele din afara Europei, grupul a înregistrat un volum al vânzărilor de 150.217 vehicule (-5,8%).
În perioada iulie – septembrie din 2024 ponderea vânzărilor Renault Group către clienții individuali pe cele cinci piețe principale ale sale din Europa reprezintă 67,8% din vânzările totale (cu peste 23 de puncte procentuale peste media pieței), în creștere față de primele două trimestre ale anului. Nu mai puțin de patru modele ale grupului figurează în top 10 al vânzărilor către clienții privați din Europa: Sandero, Duster, Clio și Captur. În Europa, peste 50% din vânzările mărcii Renault sunt realizate către clienții privați, în timp ce Dacia realizează un mix de 85% din vânzările sale către clienții persoane fizice.
În segmentele C și superioare marca Renault cunoaște o creștere a vânzărilor (+1,6 puncte procentuale, până la 42,4% din vânzările totale ale brandului), în special datorită performanței modelelor Austral și Espace E-Tech Full hybrid, cu un mix ridicat al versiunilor cele mai bine echipate. Această evoluție favorabilă este de așteptat să se îmbunătățească odată cu creșterea ritmului vânzărilor modelelor Scenic E-Tech 100% Electric, Symbioz și Rafale.
Ponderea vehiculelor electrificate reprezintă 30,2% din vânzările de autoturisme ale Renault Group în Europa (+3,4 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023). Această performanță se explică prin creșterea foarte puternică a vânzărilor de vehicule hibride, în creștere cu +52,4% față de aceeași perioadă din 2023.
Pentru marca Renault, ponderea vehiculelor electrificate reprezintă 46,8% din vânzările sale de autoturisme în Europa (+7,8 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023). Brandul continuă să progreseze pe această piață, cu o cotă de piață de 7,4%, în creștere cu 1 punct procentual. Marca Renault ocupă locul al doilea pe piața europeană a vehiculelor hibride.
Ponderea vehiculelor 100% electrice în vânzările de vehicule de persoane ale Renault Goup din Europa este de 7,6% (11,6% pentru vânzările de autoturisme marca Renault). Această cotă este în scădere, așa cum era de așteptat, într-un an de tranziție marcat de oprirea vânzărilor modelelor Zoe și Twingo electric, precum și de trecerea la o nouă generație a modelului Dacia Spring.
Renault Group lansează o gamă completă de vehicule 100% electrice odată cu noile modele Scenic E-Tech 100% electric, Renault 5 E-Tech 100% electric, Alpine A290, Noua Dacia Spring, Renault 4 E-Tech 100% electric și Alpine A390.
Pentru trimestru al patrulea oficialii grupului francez iau în calcul susținerea vânzărilor din Europa prin lansarea și extinderea pe tot mai multe piețe a șapte vehicule – Renault 5 E-Tech 100% electric, Captur, Symbioz, Master (câștigător al trofeului Internațional Van Of The Year 2025), Dacia Spring, Duster și Alpine A290.
La nivel internațional, vânzările mărcii Renault vor fi susținute de primul trimestru complet al vânzărilor Kardian în America Latină, de lansarea Renault Duster în Turcia și a modelului Grand Koleos în Coreea de Sud.
Citește și:
– Dacia a raportat depășirea pragului de 500.000 de mașini vândute în primele nouă luni din 2024
– Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi