Statul se joacă cu focul: băncile româneşti au expuneri de miliarde pe Hidroelectrica şi Oltchim

Băncile româneşti au privit multă vreme cu încredere maximă firmele de stat. Credite de miliarde de lei au fost acordate fără niciun fel de problemă Hidroelectrica (firmă aflată acum în insolvenţă), multe dintre ele garantate cu contractele cu băieţii deştepţi, acum anulate. La Oltchim, societate deţinută de statul român, băncile au acordat credite de sute de milioane de lei, în condiţiile în care compania are o situaţie financiară precară de mai mulţi ani, iar procesul de privatizare a fost, cel mai probabil, ratat.
Mihai Banita - mar, 25 sept. 2012, 21:02
Statul se joacă cu focul: băncile româneşti au expuneri de miliarde pe Hidroelectrica şi Oltchim

La sfârşitul lunii mai 2012 Hidroelectrica avea datorii către bănci de 2,68 miliarde de lei, dintre care credite de aproximativ un miliard de lei sunt scadente în acest an.

Bănci precum BRD, BCR sau UniCredit Ţiriac Bank au împrumutat cu sume mari Hidroelectrica. Contractele de livrare cu băieţii deştepţi, prin care banii s-au scurs din Hidroelectrica către buzunarele unor societăţi private şi spre paguba acesteia, aşa cum reiese din raportul administratorului judiciar, au devenit garanţii pentru credite de zeci de milioane de euro. Aceste contracte au fost anulate după intrarea în insolvenţă, astfel că băncile şi-au pierdut din garanţii.

Dacă Hidroelectrica este o companie cu profit şi cu un potenţial de profit imens, în condiţiile în care de acum poate să vândă energia pe care o produce la preţurile pieţei, afară de obligaţiile de furnizare în sistemul reglementat, Oltchim este, în schimb, o companie cu pierderi uriaşe şi datorii totale 720 de milioane de euro. După căderea comunismului, Oltchim a avut un singur director general, Constantin Roibu, care a reuşit să obţină profit pentru companie în doar trei ani din cei 22 în care s-a aflat în fruntea acesteia.

La jumătatea anului, Oltchim avea datorii către bănci de 578 de milioane de lei, dintre care, atenţie, 536 de milioane de lei în datorii pe termen scurt – credite de tipul descoperitului de cont. Pentru aceste datorii, Oltchim a plătit în prima jumătate a anului dobânzi de 26,3 milioane de lei.

Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Transilvania au cele mai mari expuneri pe Oltchim: 322 de milioane de lei, respectiv 143 de milioane de lei. Urmează CEC Bank, bancă deţinută de statul român, cu peste 50 de milioane de lei.

În condiţiile în care şi această nouă tentativă de privatizare a Oltchim se îndreaptă spre eşec, iar combinatul este oprit din lipsa capitalului de lucru, băncile ar putea avea o problemă în perioada următoare, dacă statul nu plăteşte banii necesari pentru plata ratelor şi, eventual, pentru repornirea combinatului.

Băncile au, în acest moment, o expunere cumulată de 2 miliarde de lei pe două companii de stat ce s-au dovedit a fi fragile,sumă importantă pentru sistemul bancar din România.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la cererea statului, pentru a se găsi o soluţie legală la problema contractelor cu traderii privaţi, considerate păguboase pentru companie. Oltchim, companie care, cel puţin din declaraţiile de până acum ale oficialilor, are puţine şanse să fie privatizată cu Dan Diaconescu. va intra, ulterior, în administrare specială sau în procedură de insolvenţă.

Datoriile Oltchim la bănci

Datoriile Hidroelectrica la bănci

click pe grafice pentru mărire

Te-ar mai putea interesa și
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Freshful by eMag, cel mai mare retailer alimentar online din România, estimează că anul acesta clienții companiei vor aloca, în medie, 1.000 de lei pentru achizițiile de Crăciun. Cu un an în......
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Mâine se va putea circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 de kilometri, anunță joi Cristian ...
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota ...
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun cifrele
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun ...
Obligațile investiționale asumate de kazahi în România prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român ...