Afacerile sub drepturi de proprietate intelectuală generează aproape jumătate din PIB
Un raport al OAPI, instituţia responsabilă de mărci înregistrate, patentarea design-urilor şi brevete la nivelul UE, relevă că România este pe locul al patrulea în UE în funcţie de producţia economică generată de industriile care utilizează intensiv drepturi de proprietate intelectuală.
La nivelul UE, economia Irlandei depinde în cea mai mare măsură de drepturile de proprietate intelectuală. Afacerile sub drepturi de proprietate intelectuală reprezintă 48,8% din PIB-ul Irlandei, urmată de Germania (45,9%), Ungaria (45,1%) şi România.
Peste o treime din PIB-ul UE, respectiv 38,6% (4.700 miliarde euro), este generat de industriile care utilizează intensiv drepturile de proprietate intelectuală, iar 25,9% din locurile de muncă sunt asigurate în mod direct de aceste activităţi.
Luând în calcul şi locurile de muncă asigurate indirect de industriile care lucrează sub drepturi de proprietate intelectuală, procentul creşte la 35%, reprezentând 77 milioane de job-uri, potrivit datelor OAPI.
„Utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală în economie este omniprezentă: de la industriile high-tech până la producătorii de articole sportive, jocuri, jucării şi jocuri pe calculator, toate tipurile de industrii utilizează intensiv nu doar unul, ci mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuală”, a declarat într-un comunicat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.
Studiul ia în considerare cele mai importante drepturi de proprietate intelectuală, respectiv brevete, mărci, modele (design-uri), drepturi de autor, indicaţii geografice.
Printre industriile care utilizează cel mai intensiv drepturile de proprietate intelectuală se numără producţia de autovehicule, sectorul farmaceutic, sectorul IT, industria financiară şi cea a asigurărilor, sectorul retail şi industria construcţiilor.
Datele au fost culese la nivelul anului 2010.
Cu sediul în Alicante, Spania, OAPI este o instituţie autonomă a Uniunii Europene, supravegheată de Comisia Europeană, şi se ocupă cu înregistrarea mărcilor, designurilor şi brevetelor la nivelul Uniunii Europene.