Afacerile Terapia Ranbaxy au crescut cu 8% în primul semestru, la 250 milioane lei

Economica.net
09 08. 2013
cb1_big_91973400

„La preţuri de producător cifra de afaceri a fost de circa 220 milioane lei pe piaţa internă şi 30 milioane lei la export. Am avut o creştere de circa 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublă faţă de creşterea pieţei de circa 4%, în acord cu prognozele interne”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al companiei, Dragoş Damian.

În ceea ce priveşte piaţa farmaceutică, şeful Terapia Ranbaxy spune că în a doua jumătate a anului, aceasta va stagna sau chiar va scădea cu până la 2% în lei, la preţuri de producător.

„Piaţa farma s-a contractat puternic în prima jumătate a anului ca urmare a înăspririi mediului de afaceri. Plata creanţelor la 360 de zile, politica celui mai mic preţ din Europa, inpredictibilitatea şi instabilitatea taxei claw-back, îngheţarea preţurilor la un curs fantezist de 4,25 lei/euro fata de cel real, termenele lungi de înregistrare şi rambursare a medicamentelor, practica obligativităţii unor taxe foarte mari de distribuţie sau de raft pe anumite canale comerciale care nu sunt interesate să vândă medicamentele ieftine şi în general mediul neconform şi practicile anticoncurenţiale fac ca mediul de afaceri să fie foarte greoi, impredictibil şi împovărător în special pentru companiile de dimensiuni medii şi mici care au probleme serioase de capital de lucru şi de suprafiscalizare”, a arătat Damian.

El spune că nici estimările privind evoluţia pieţei în 2014 nu sunt optimiste.

„Nici estimările pentru 2014 nu sunt optimiste pentru că nu există claritate în planurile autorităţilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea claw-back-ului diferenţiat, schimbarea metodologiei de calcul a preţurilor la medicamente şi plata creanţelor în aşa fel încât să se ajungă cât mai repede în reperele Directivei 7/2011”, a spus şeful Terapia Ranbaxy.

Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile. Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi şi are în plan 12 lansări în acest an.

La sfârşitul lui 2012, producătorul avea 850 de angajaţi şi intenţionează să facă noi angajări în acest an.

Potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim Romania, Ranbaxy ocupă locul nouă pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 3,7%.

„Terapia Ranbaxy este (…) singurul producator de generice din top 10, situaţie nemaiîntâlnită în nicio altă ţară central şi est-europeană sau din fostul spaţiu sovietic, unde de regulă în top 10 există cel puţin trei producători de medicamente generice”, a arătat Damian.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories