Potrivit AFCN, la aria Activităţi Muzeale, în urma contestaţiilor, proiectul InclusivART, depus de Muzeul Naţional de Artă al României, a obţinut punctajul 95,67 şi va primi o finanţare de 23.564 de lei. În aceeaşi arie, a mai fost soluţionat un număr de 13 contestaţii, făcă ca vreunul dintre proiecte să fie inclus în lista celor care vor primi finanţare. Astfel, numărul de proiecte finanţate de AFCN pentru aria Activităţi muzeale este de 12, suma totală alocată lor fiind de 473.565 de lei.
Din componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor au făcut parte Lenuţa Chiriţă, Raluca Neamu şi Sande Varjoghe.
Pentru aria Artele Spectacolului, categoria Dans, numărul proiectelor finanţate a crescut cu unul, după ce, în urma soluţionării contestaţiilor, „DaDans Project” a primit cel mai mare punctaj pentru aria respectivă, 90,05, urmând să primească o finanţare de 18.000 de lei. Astfel, numărul de proiecte finanţate de AFCN pentru aria Artele Spectacolului, categoria Dans, este de 8, suma totală alocată fiind de 432.000 de lei. Alte şase contestaţii au fost soluţionate, fără ca respectivele proiecte care făceau obiectul contestaţiilor să primească finanţare.
La categoria Muzică, au fost soluţionate 18 contestaţii, nici una neasigurându-şi însă un loc printre proiectele finanţate de AFCN.
Pentru categoria Teatru, numărul proiectelor finanţate a crescut cu două, la 21, suma alocată de AFCN acestei categorii crescând de la 828.000 de lei la 900.587 de lei. Celor 19 proiecte aprobate pentru finanţare în etapa anterioară li se adaugă acum „Copiii Migraţiei”, al Asociaţiei Culturale REPLIKA (finanţat cu 23.937 de lei), şi Festivalul Internaţional „Gala Star” 2013, al Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău (finanţat cu 48.650 de lei).
Alte 19 contestaţii au fost soluţionate, fără a primi finanţare.
Din comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru aria Artele Spectacolului au făcut parte Demeter Andras, Lorette Enache, Florentina Bratvanof, Nagy Balasz Bela, Ariadna Ponta, Oana Stoica şi
Iulia Popovici.
Pentru aria Arhitectură şi Design, în urma rezolvării contestaţiilor, lista finanţărilor nerambursabile acordate de AFCN a rămas neschimbată – 7 proiecte urmând să primească finanţare. În urma soluţionării celor nouă contestaţii, nici unul dintre proiecte nu a reuşit să obţină un punctaj suficient pentru a fi inclus în lista de finanţări. Astfel, valoare totală a finanţărilor acordate de AFCN pentru aria Arhitectură şi Design este de 360.000 de lei.
Din comisia de soluţionare a contestaţiilor au făcut parte Mihai Florin Mircea, Cosmin Munteanu şi Mihaela Criticos.
După soluţionarea contestaţiilor, lista beneficiarilor de finanţări nerambursabile la aria Artele Vizuale şi Noile Media s-a mărit cu două nume: „Cele mai frumoase cărţi din România 2013”, al Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură, care va primi de la AFCN 21.500 de lei, şi „AFTERIMAGE – o aventură vizuală în întuneric”, al artistului vizual Baba Ioan Mihai, ce va fi finanţat cu 57.051 de lei. Astfel, numărul proiectelor ce vor primi finanţări nerambursabile în valoare totală de 1.158.551 este de 20.
Comisia de soluţionare a contestaţiilor, din care au făcut parte Codruţa Cruceanu, Silviu Angelescu, Petre Modreanu, Dan Mircea Cipariu şi Monica Dumitru, a analizat 24 de dosare, nici unul dintre proiecte nefiind inclus în rândul beneficiarilor unei finanţări nerambursabile.
Proiectul „Anima Sana 2013”, al Asociaţiei Din Pod, va primi finanţare, în urma soluţionării contestaţiei depuse, în valoare de 20.464 de lei, punctajul acumulat fiind de 92,50 de puncte. Astfel, numărul proiectelor din aria Intervenţie Culturală care vor primi de la AFCN finanţări nerambursabile, în valoare totală de 470.464 de lei, este de 11.
Comisia de soluţionare a contestaţiilor a fost formată din Lăcrămioara Stratulat, Simona Tănănescu şi Gianina Cărbunariu. Numărul contestaţiilor soluţionate, fără a primi însă finanţare, este de 15.
Nici un proiect din cele 13 care au depus contestaţie pentru aria Formare Profesională şi care au primit soluţionare nu a reuşit să obţină un punctaj suficient pentru a primi o finanţare nerambursabilă din partea AFCN. Astfel, numărul proiectelor din aria Formare Profesională, care vor primi finanţare nerambursabilă în valoare totală de 537.004 de lei, este de 10.
Din comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru această arie au făcut parte Csilla Hegedus, Nicoleta Silvia Ioana şi Veronica Dragoman.
Neschimbată a rămas şi lista proiectelor cu finanţare nerambursabilă pentru aria Patrimoniu Cultural Naţional. Astfel, AFCN va finanţa cu suma totală de 803.364 de lei un număr de 19 proiecte. Pentru această arie au fost soluţionate 22 de contestaţii, din comisie făcând parte Maria Boştenaru, Paul Tocanie şi Dragoş Măndescu.
De asemenea, pentru aria Patrimoniu Imaterial au fost soluţionate 21 de contestaţii, numărul proiectelor din această arie care vor primi finanţare nerambursabilă rămânând neschimbat – 18. Suma totală pe care AFCN a alocat-o proiectelor din aria Patrimoniu Imaterial este de 809.576 de lei. Din comisia de soluţionare a contestaţiilor au făcut parte Szonda Sabolcs, Alexandru Oprea şi
Cosmina Chituc.
Pentru aria Educaţie Culturală, pentru care AFCN a prelungit până la 48 de zile termenul de evaluare a programelor şi proiectelor care candidează pentru finanţare nerambursabilă, instituţia a publicat, marţi, lista proiectelor care vor beneficia de finanţare după etapa a doua de concurs. Astfel, potrivit documentului, este vorba despre 37 de proiecte care vor primi, în total, suma de 2.160.000 de lei.
Potrivit unui document publicat pe site-ul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), măsura s-a impus ca urmare a numărului mare de proiecte culturale depuse la aria Educaţie Culturală – 702 -, precum şi din necesitatea menţinerii unui nivel calitativ ridicat al procesului de evaluare. Potrivit documentului, termenul de soluţionare a contestaţiilor pentru această arie este de 10 – 16 mai.
AFCN este o instituţie publică autonomă creată în anul 2005, care finanţează acţiuni, proiecte sau programe culturale. Instituţia este un finanţator public care organizează consultări cu operatorii culturali şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii din România, pentru stabilirea unei strategii de finanţare a culturii. AFCN adoptă strategii care îi permit selecţia în vederea finanţării programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale cu impact naţional şi internaţional. Ca instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, AFCN oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale.