Afganii au plătit mită în valoare de 3,9 milioane de dolari anul trecut
„Mita dată de către cetăţenii afgani echivalează cu dublul venitului intern din Afganistan”, a denunţat Jean-Luc Lemahieu, reprezentantul regional al UNODC, Biroul ONU pentru lupta împotriva drogurilor şi crimei organizate.
Corupţia are dimensiune socială în Afganistan, unde 68% din 6.700 de persoane intervievate au apreciat drept firesc faptul ca un funcţionar să accepte anumite sume cu scopul de a-şi completa un salariu prea mic, potrivit UNODC.
Aproximativ 67% din persoanele intervievate au considerat acceptabil ca angajările în administraţia publică să se facă în baza unor legături familiale sau de prietenie.
„Afganii ştiu că structura lor socială se erodează din cauza corupţiei. Soluţia nu se găseşte numai în cadrul Guvernului, ci şi în interiorul societăţii”, a continuat Lemahieu.
În iulie, conferinţa donatorilor de la Tokyo privind ajutorul civil şi dezvoltarea Afganistanului a decis să acorde 16 miliarde de dolari în patru ani cu condiţia să progreseze în materie de transparenţă şi în problema drepturilor omului.
Peste 40 de miliarde de dolari, acordaţi ca ajutor civil, au fost plătiţi Afganistanului începând de la sosirea coaliţiei NATO, la sfârşitul anului 2001, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
La sfârşitul anului 2012, ONG-ul Transparency International a plasat Afganistanul pe locul 174, ultimul la nivel mondial, în clasamentul privind percepţia corupţiei de către cetăţeni.
Potrivit raportului, procentajul afganilor care au dat mită a scăzut, începând din 2009, de la 58% la 50% în ultimul an, dar sumele plătite au crescut cu 40% în cursul acestei perioade.