Afganistanul a încheiat un acord comercial cu Rusia pentru importul de petrol și cereale

Afganistanul a încheiat un acord cu Rusia care prevede furnizarea de către Moscova a milioane de tone de produse petroliere şi de cereale, primul mare contract economic încheiat de talibani de la revenirea lor la putere, relatează miercuri AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 28 sept. 2022, 19:05
Afganistanul a încheiat un acord comercial cu Rusia pentru importul de petrol și cereale

Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent drept răspuns la invadarea Ucrainei, ceea ce a împins Moscova să exporte mai mult spre Asia pentru a-şi susţine economia.

„Contractul a fost încheiat luna trecută, când ministrul industriei şi comerţului a vizitat Rusia”, a declarat miercuri pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestui minister, Abdul Salam Jawad.

El nu a furnizat amănunte privind condiţiile financiare ale contractului.

Acordul prevede ca Afganistanul să primească un milion de tone de benzină, un milion de tone de motorină, 500.000 de tone de gaz petrol lichefiat (GPL) şi două milioane de tone de cereale.

Ministerul afgan al Economiei a anunţat într-un comunicat că această aprovizionare ar urma să ajungă „în următoarele săptămâni”.

Criza economică pe care o traversa deja Afganistanul nu a făcut decât să crească odată cu revenirea la putere a talibanilor, în august 2021.

Sistemul bancar aproape s-a prăbuşit după îngheţarea de către SUA a unor active în valoare de 7 miliarde de dolari ale Băncii centrale din Afganistan, în zilele care au urmat preluării puterii de către islamişti.

Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult odată cu încetarea ajutoarelor externe de miliarde de dolari care au ajutat să se menţină pe linia de plutire bugetul de stat în cei 20 de ani de ocupaţie americană.

Doi ani de secetă au avut de asemenea repercusiuni grele asupra producţiei agricole afgane.

Talibanii s-au declarat gata să încheie acorduri economice cu oricine doreşte acest lucru. Ei au primit până acum petrol şi gaz din Iranul vecin.

Regimul taliban nu a fost recunoscut de nicio ţară, dar Moscova a menţinut relaţii cu această mişcare chiar înainte ca ea să revină la putere.

Rusia a fost una dintre puţinele ţări care şi-a menţinut ambasada deschisă la Kabul în timpul şi după revenirea haotică a talibanilor la putere, notează AFP.

Sursa foto: Voanews.com

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...