AFI Europe a început construcţia mallului din Bucureştii Noi

06 11. 2012
afi_palace_b_noi_3_29660500

Din prima parte a anului 2014, şi locuitorii din partea de nord-vest a Capitalei vor putea merge la cumpărături la mall mai aproape de casă. Şi asta pentru că AFI Europe a început construcţia mallului pe terenul fostei fabrici Laromet.

„Am început lucrările preliminare, cele de fundaţie pentru mall şi vom deschide acest proiect  la sfârşitul primului trimestru din 2014. L-am făcut mai uşor de construit. Primul chiriaş este Real, iar de zilele acestea vom începe închirierea proiectului. Am schimbat puţin conceptul, nu complet, dar în principiu mallul va rămâne la fel. Dar în loc să avem două nivele, parterul şi primul etaj, majoritatea centrului comercial va fi la parter, singura parte la etaj, va fi deasurpa magazinului Real, unde va fi zona de restaurante şi distracţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, David Hay.

Mallul din Ploieşti se deschide pe 3 octombrie 2013

„Construcţia proiectului de la Ploieşti este în grafic, în buget şi vom finaliza construcţia scheletului în decembrie. Vom putea astfel începe lucrările în interior pe timpul iernii. Data de deschidere este planificată pentru 3 octombrie 2013, dar dacă reuşim să-l finalizăm mai devreme, îl vom deschide cu siguranţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, David Hay, CEO AFI Europe (foto). 

Grandul de închiriere este tot peste 70%, aşa cum anunţa companie în vara acestui an. „Nu ne grăbim cu închirierea pentru că avem planul nostru de închiriere şi vrem anumiţi chiriaşi, care să vină cu anumite preţuri, aşa că mai avem un an până la deschidere şi destul timp să facem totul potrivit planului nostru, de a deschide proiectul 100% închiriat”, completează Hay.

Deşi fondul de investiţii NEPI va deschide pe 15 noiembrie primul mall modern din Ploieşti, CEO-ul AFI nu îi vede ca şi competitori direcţi, deoarece proiectele sunt situate în zone diferite. Cu deschiderea de anul viitor al proiectului AFI Palace Ploieşti (foto), oraşul va avea două malluri noi, din totalul de opt anunţate. Este de ajuns? Hay spune că da, şi nu vede un alt mall care să se deschidă în Ploieşti în viitorul apropiat.

    Dacă la proiectul de la Ploieşti lucrările de construcţie au  fost începute cu un grad de   pre-închirieri de 50%, pentru proiectul din Arad, planul este de a construi pe porţiuni, doar atunci când un retailer închiriază 100% un spaţiu. Pentru AFI Palace Arad, compania a obţinut în această vară autorizaţia de construcţie. Îniţial, aici trebuia construit un mall, însă AFI Europe a schimbat strategia datorită inflaţiei de proiecte anunţate la Arad. În plus, în imediata apropiere a terenului pe care urmează să fie construit proiectul, se află şi Atrium Center. Dezvoltatorii celor două proiecte au căzut de acord să nu se concureze, ci să se completeze. De aceea, AFI Palace Arad „e un parc de retail, cu chirii mai mici, cu costuri de întreţinere mai mici şi credem că acesta este proiectul corect pentru Arad, în special după experienţa celor două malluri care exista deja acolo”, mai spune David Hay. Suprafaţa închiriabilă este de 30.000 mp, iar un operator de pe segmentul hipermarketurilor poate deschide o unitate de 8.000 – 9.000 mp, iar un retailer DIY poate ocupa o suprafaţă de 9.000 – 10.000 mp.

Pe lângă Atrium Center, mai este deschis şi proiectul celor de la Globe Trade Center (GTC), Galleria, dar şi proeictul Armonia, deţinut de austriecii de la Immofinanz. Acesta din urmă însă, va fi transformat în pac logistic, iar retailerii au fos nevoiţi să-şi închidă magazinele. A fost şi cazul francezilor de la Carrefour. Întrebat de ECONOMICA.NET dacă se află în discuţii cu Carrefour pentru înhirierea unui spaţiu în viitorul proiect, Hay confirmă negocierile, dar spune că nu doar francezii se află pe listă, şi speră că anul viitor să poată anunţa noul chiriaş.

Competiţia? Care?

„Nu ne este frică de competiţie. Când am început proiectul din Cotroceni (n.r. – AFI Palace Cotroceni), nu eram aici ca şi country manager, dar eram implicat în proiect. Îmi amintesc că atunci când am avut prima evaluare a proprietăţii, chiar inainte să construim, am avut o schemă de evaluare şi am avut o discuţie lungă, de o jumătate de zi doar despre competiţie. Atunci nu era nici o competiţie reală, pentru că totul era pe hârtie atunci, prin 2006. Erau proiectele Esplanada, Colosseum, Mega Mall, Sun Plaza Casa Radio, mall aici, mall acolo. Anul trecut, când am venit în România, am refăcut evaluarea şi nu prea mai aveam competiţie”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, David Hay.

Segmentul spaţiilor de birouri se „mişcă” bine

Pe segmentul de birouri, AFI Europe a început în luna septembrie a acestui an construcţia celei de-a doua clădiri de lângă mallul din Cotroceni, pentru care se află în discuţii cu comapanii din domeniul IT, şi care va fi livrată la sfârţitul primului trimestru din 2014.  Prima clădire (foto) este în prezent închiriată în proporţie de 60%, însă şeful AFI speră ca până la sfârşitul acestui an, gradul de închiriere să crească la 100%.

Tot birouri ar putea construi şi pe terenul fostei fabrici Inox pe care AFI Europe o are în portofoliu. Deşi iniţial planul era de a construi locuinţe, piaţa nu a arătat în ultimii ani o creştere a cererii pe acest segment. În schimb, anunţul cehilor de la S Group, de a construi proiectul de birouri Green Gate din apropierea hotelului Mariottt din Bucureşti, a deschis calea spre schimbarea funcţionalităţii terenului.

„Iniţial, când am cumpărat terenul, ne-am gânditi să facem apartamente. Atunci piaţa era în floare. Dar de când piaţa nu se mai mişcă astăzi, iar cea a spaţiilor de birouri este un pic mai bună, lăm în considerare schimabrea în clădire de birouri şi acum lucrăm la un nou concept, de office parc, similar celui de la Cotroceni, dar un pic diferit. Şi din acest punct de vedere suntem foarte fericiţi că s-a început construcţia Green Gate, care se află peste drum de terenul nostru. În momentul în care vom începe proiectul nostru, acolo va fi deja o destinaţie de office”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, David Hay.

„Să vinzi cinci apartamente pe lună, penru noi nu este sustenabil”

Deşi compania are mai multe terenuri cumpărate înainte de criză pentru construcţia de locuinţe noi, La măgurele, Butimanu, Pipera şi inclusiv pe terenul din Bucureştii Noi, acesta planuri sunt deocamdată amânate şi nici unul dintre terenuri nu a fost vândut, deşi anual, compania plăteşte taxe pentru acestea.

„Astăzi poţi construi apartamente pentru mai puţin de 60.000 de euro, dar cererea nu este mare, cu tot ajutorul de la Guvern, strategic vorbinf, nu credem că acesta este momentul în care să intrăm pe piaţa rezidenţială din România. Să vinzi cinci apartamente pe lună, pentru noi nu este sustenabil. Aşa că vom aştepta până când vom vedea că există o mişcare în sus pe piaţă, şi pe măsura ce identificăm o astfel de mişcare vom decide dacă vom intra sau nu pe piaţă. Dar nu văd ca acest lucru să se întâmple în următorul an, sau doi, sau trei”, mai spune Hay.

Înainte de criză, oficialii comapaniei anunţau investiţii de două miliarde de euro pe piaţa românească, pentru următorii 14 ani. „Asta era înainte de criză, atunci aveam planuri grandioase, iar criza ne-a adus la realitate. Investiţia în România se ridică la câteva sute de milioane de euro, dar sperăm că în viitor să ajungem la două miliarde de euro”, spune Hay.  AFI Europe este parte a grupului israelian Africa Israel, care desfăşoară operaţiuni în domeniile imobiliar, infrastructură, energetic, hotelier şi modă.