AFI Europe construieşte circa 60.000 mp de birouri pe terenul fostei fabrici Inox din Bucureşti

Economica.net
19 05. 2013
afi_business_park_91581100_02894800

„Deşi durează mult până obţinem finanţare, până la urmă reuşim. Asta ne încurajează să începem noi proiecte. În Bucureştii Noi am obţinut autorizaţia de construire cu câteva săptămâni în urmă şi suntem în negocieri pentru finanţare. Din 28.000 metri pătraţi avem deja închiriaţi 12.000 metri pătraţi şi am vrea să deschidem pe parcursul anului 2014. Construcţia ar putea începe în acest an sau începutul anului viitor”, a declarat agenţiei MEDIAFAX David Hay, directorul executiv al AFI Europe România.

Întrebat dacă este se simte norocos că AFI este printre puţinele companii imobiliare care mai obţin finanţare bancară pentru proiectele dezvoltate, Hay a răspuns că nu este o chestiune legată de noroc.

„Nu este un noroc, pentru că dacă era noroc aş fi fost sceptic. Pentru a lua credite acum trebuie în primul rând să fii un client existent al băncii, un client foarte bun, cu un trecut foarte bun. Proiectul trebuie să fie cel mai bun posibil din punct de vedere al locaţiei, accesului, transportului public, designului, mixului de clienţi, preînchirierilor. În plus, acum pentru a primi finanţare, trebuie să aduci mai mult capital propriu decât era nevoie înainte. Acum trebuie să vii la proiectele de retail cu 35-45% din investiţie din surse proprii. Pentru un proiect de retail este o grămadă de bani şi nu mulţi dezvoltatori pot să vină cu aceste fonduri, de aceea este dificil să obţii finanţare”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului israelian.

El a adăugat că AFI Europe „este norocoasă” că răspunde la toţi aceşti parametri foarte bine.

În zona Bucureştii Noi a mai fost anunţată construcţia unui mall în cadrul parcului de retail Collosseum, dezvoltat de firma Nova Imobiliare, cu capital britanic.

„Nu cred că va începe dezvoltarea mall-ului. Din câte ştiu nu merg atât de bine, ştiu că sunt alte proiecte în plan în zonă, dar nu cred că Colloseum va începe. Nu văd acum o competiţie reală în zonă”, a arătat Hay.

Compania deţine pe Bulevardul Bucureştii Noi un teren de 65.000 metri pătraţi.

AFI mai deţine un teren în Arad, unde intenţiona să dezvolte un retail park, însă construcţia a fost oprită din cauza concurenţei mari din oraş.

„Aradul este un oraş dificil pentru retail, avem autorizaţia, dar nu vom începe să dezvoltăm speculativ. Când vom semna contracte de închiriere vom începe. Va trece ceva până când vom începe la Arad”, a afirmat Hay.

În paralel cu îmbunătăţirea rezultatelor AFI Palace Cotroceni, singurul proiect funcţional deţinut în România, deschiderea în octombrie a unui mall în Ploieşti şi începerea şi finalizarea AFI Palace B. Noi, Hay spune că AFI explorează şi noi proiecte care sunt pe piaţă sau vor fi pe piaţă.

„În viitor vom aveam noi proiecte. Întotdeauna ne uităm la noi proiecte pe care să le dezvoltăm, dar am putea de asemenea să cumpărăm proiecte existente care fie suferă, fie sunt distressed. Ne uităm în principal în Bucureşti, dar şi în provincie”, a menţionat Hay.

Pe segmentul de birouri, pe lângă complexul pe care îl are în dezvoltare lângă centrul comercial AFI Palace Cotroceni, compania vrea să construiască un proiect similar pe terenul fostei fabrici Inox, din apropierea Hotelului Marriott, cu o suprafaţă de peste 17.000 metri pătraţi. Iniţial compania dorea să dezvolte pe acest teren un complex de locuinţe.

„Mai avem în plan un alt parc de birouri, pe locaţia fostei fabrici Inox, vizavi de Vulcan. Vrem să facem un parc de afaceri aproximativ 60.000 mp în special birouri, ne planificăm să începem construcţia în circa doi ani. După ce finalizăm AFI Park vom începe lucrările la acest proiect, care va fi dezvoltat în 3-5 faze, depinde cum îl împărţim”, a precizat Hay.

El spune că România este o ţară cu potenţial, iar odată cu rezolvarea problemelor din Europa investitorii vor vedea acest potenţial.

„O parte a pieţei vede deja acest potenţial, cum ar fi sectorul de IT. Sunt din ce în ce mai multe firme care se extind în România. Vedem un influx de companii de IT, vom vedea influx de companii de BPO (business process outsourcing). Acestea au înţeles că piaţa poloneză, unde deja sunt prezente, este foarte dezvoltată şi următoarea destinaţie va fi România”, crede Hay.

Acesta precizează în final că este foarte important însă ca Guvernul să se concentreze pe infrastructură şi pe educaţie.

„România are o forţă de muncă tânără bine educată, cu abilităţi, care vrea să lucreze şi să-şi extindă cunoştinţele. Vedem însă o scădere a nivelului de educaţie de la un an la altul şi cred că Guvernul trebuie să prevină această degradare. România riscă să piardă acest avantaj pe care îl are în faţa altor ţări”, a conchis Hay.

AFI Europe este membră a AFI Group şi dezvoltă şi gestionează diverse proiecte comerciale şi rezidenţiale în România, Cehia, Serbia, Polonia, Bulgaria, Germania şi Letonia.