AFIR a solicitat Comisiei Europene decontări din fonduri europene de aproape 203 milioane de euro
Conform sursei citate, această sumă reprezintă contravaloarea plăţilor acordate din bugetul naţional în primul trimestru al anului 2023 către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice care au realizat investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi pentru măsurile de mediu şi climă, scrie Agerpres.
„Documentul transmis Comisiei Europene cuprinde totalul plăţilor efectuate de AFIR în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023 către beneficiarii proiectelor de investiţii şi ai plăţilor directe şi compensatorii”, se menţionează în comunicat.
Astfel, plăţile efectuate provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), respectiv suma 192,6 milioane de euro, precum şi din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI) cu valoarea de 10,2 milioane de euro.
„Toate aceste sume pe care le-am solicitat la Comisia Europeană sunt rezultatul plăţilor pe care AFIR le-a făcut beneficiarilor şi vin să reîntregească bugetul de stat. Agenţia lucrează în ritm alert pentru a rambursa solicitanţilor sumele necesare în urma derulării proiectelor şi astfel să accelerăm ritmul de absorbţie a fondurilor europene pe care le gestionăm”, a menţionat George Chiriţă, directorul general AFIR.
Conform fluxului procedural stabilit la nivelul Comisiei Europene, declaraţia de cheltuieli aferentă perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2023 a fost încărcată în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre şi CE, urmând ca, după verificarea sumelor din declaraţia de cheltuieli, Comisia să ramburseze României, în termen de maximum 45 de zile, fondurile europene solicitate.
Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României 7,88 miliarde de euro pentru investiţii realizate în agricultură, pentru dezvoltarea mediului rural şi pentru plăţi directe şi compensatorii aferente Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, precum şi perioadei de tranziţie 2021 – 2022.