AFIR deschide sesiunile de finanţare a investiţiilor în arealul ITI-Delta Dunării. Alocare financiară de 21,77 milioane euro

Economica.net
16 01. 2019
delta_dunarii_ali_cantemir_09525300

Potrivit unui comunicat al AFIR, cele două sesiuni se vor desfăşura în perioada 21 ianuarie 2019, ora 9:00 – 30 aprilie 2019, ora 16:00, şi vor avea o alocare financiară de circa 16,78 milioane de euro pentru submăsura 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, iar pentru submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural de 4,99 milioane de euro, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, începând de la 50 de puncte în prima etapă lunară (21 ianuarie – 28 februarie 2019) şi ajungând până la pragul minim din ultima etapă lunară (1 – 30 aprilie 2019) de 20 de puncte pentru investiţii în infrastructura rutieră de interes local, educaţională şi socială şi pentru protejarea patrimoniului cultural. Pentru infrastructura de apă/apă uzată, pragul minim sub care nu se pot selecta proiecte este de 25 de puncte, precizează instituţia.

„Avem nevoie de investiţii în această zonă deosebită a ţării noastre, avem nevoie să dezvoltăm infrastructura de bază, mai ales într-o zonă cu puternic potenţial turistic şi economic. De asemenea, investiţiile în protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea durabilă a zonei Delta Dunării şi mai ales pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural. Alături de accesul la infrastructura de bază, satele noastre au nevoie de revigorarea vieţii sociale, de conservarea şi dezvoltarea moştenirii noastre culturale”, a menţionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Prin intermediul submăsurii 7.2 ITI – Delta Dunării, se acordă fonduri nerambursabile în procent de 100% pentru investiţii în infrastructura rutieră, de alimentare cu apă, canalizare şi pentru componenta educaţională sau socială (grădiniţe, creşe, after school, şcoli profesionale în domeniul agricol sau instituţii de învăţământ secundar superior – filieră tehnologică). Valoarea sprijinului acordat pentru o investiţie începe de la 500.000 de euro şi poate ajunge până la 4.000.000 de euro pentru proiecte colective.

Totodată, prin submăsura 7.6 ITI – Delta Dunării, se obţin maximum 500.000 de euro, fonduri nerambursabile în procent de până la 100%, pentru susţinerea investiţiilor de restaurare, conservare şi accesibilizare a patrimoniului cultural de interes local, a aşezămintelor monahale, inclusiv a aşezămintelor culturale.

„Cererile de finanţare se depun online pe pagina de internet a Agenţiei, www.afir.info, până în data de 30 aprilie 2019, ora 16:00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii de fonduri nerambursabile au la dispoziţie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenţiei, la secţiunea ‘Investiţii PNDR’ în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte”, se mai spune în comunicatul AFIR.