AFIR dispune de fonduri de 61 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de procesare a produselor alimentare
Potrivit sursei citate, fondurile europene nerambursabile pot fi accesate prin intermediul submăsurii (sM) 4.2 ‘Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole’ din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), iar data limită până la care AFIR primeşte proiecte este 31 octombrie 2016, ora 16:00.
Proiectele se depun online pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info.
‘Prin sM 4.2 se pot obţine, în funcţie de tipul beneficiarului şi de investiţia propusă, până la 2,5 miloane euro/proiect. Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Investiţiile finanţate prin submăsura 4.2 au drept obiectiv înfiinţarea şi/sau modernizarea unităţilor de procesare şi comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse şi procese, dar şi creşterea numărului de locuri de muncă. Potenţialii beneficiari interesaţi să depună proiecte prin intermediul submăsurii 4.2 şi nu numai, pot consulta gratuit pe pagina oficială de internet a Agenţiei Ghidul Solicitantului, disponibil în pagina submăsuriilor respective’, precizează AFIR.
Un astfel de proiect, care vizează modernizarea unei unităţi de procesare a fost implemetat în judeţul Buzău de către o societate comercială. Investiţia a beneficiat de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în programarea financiară 2007 – 2013. Valoarea totală a proiectului este de 7.073.586 lei (1.824.735 euro), din care 5.944.190 lei (1.533.391 euro) reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului. Prin acest proiect, beneficiarul a propus modernizarea fabricii de legume prin achiziţia de utilaje şi echipamente specifice procesării tomatelor, astfel încât să crească capacitatea de producţie.
AFIR menţionează că, înainte de modernizare, beneficiarul avea o capacitate de 500 tone conserve/ an. Fabrica de conserve din legume ocupă o suprafaţă de producţie şi de înmagazinare, de circa 65.000 mp de teren, incluzând şi două hale de depozitare a câte 500 mp.
În prezent, ca urmare a implementării proiectului, societatea dispune de patru linii tehnologice de produs şi îmbuteliat roşii decojite, de îmbuteliat piureuri de tomate, o alta pentru vâscoase şi încă una de preparat diferite sortimente de legume. Totodată, capacitatea de producţie a crescut semnificativ, triplându-se aproape, la 1.400 tone conserve/an.