Potrivit unui comunicat al ANIF remis joi AGERPRES, suprafaţa totală pregătită pentru contractare şi irigaţii până la această dată se ridică la 1,4 milioane hectare, fiind deservită de 1.800 km de canale şi amplasată pe 27 de judeţe.
ANIF a încheiat, prin filialele teritoriale, până în prezent, 556 contracte, din care 503 multianuale şi 53 sezoniere, pentru o suprafaţă totală de 724.447 ha. În anul 2019, suprafaţa pe care s-au aplicat udări, inclusiv în luna decembrie, a fost de 747.776 ha, iar suprafaţa contractată a fost de 837.639 ha.
De asemenea, instituţia informează fermierii că, şi în 2020, apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat.
„Fermierii pot beneficia de apă gratuită indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane juridice, organizaţi în OUAI/FOUAI sau asociaţie agricolă”, precizează reprezentanţii ANIF.
Potrivit sursei citate, pentru informaţii şi clarificări legate de încheierea contractelor, fermierii pot lua oricând legătura cu membrii conducerii Filialelor Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare, datele de contact ale acestora fiind publice şi disponibile”, precizează reprezentanţii ANIF.
Potenţialii beneficiari pot găsi pe site-ul ANIF, spre consultare, modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare.
Potrivit prognozei agrometeo publicată de Administraţia Naţională de Meteorologice, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi a Banatului, local în nord-vestul, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei.
Gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Crişana, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei.