AFIR a publicat Raportul de selecţie lunar aferent primei etape (29 octombrie – 29 noiembrie 2021) a sesiunii submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Experţii AFIR au evaluat în total 4.050 de cereri de finanţare depuse în cadrul primei etape, care a avut un prag de calitate a proiectelor de 40 de puncte. Suma solicitată prin cererile de finanţare depuse online pe www.afir.info a fost de 262,1 milioane euro, alocarea financiară totală pentru întreaga sesiune fiind de 50 de milioane de euro.
„Din totalul cererilor de finanţare depuse la AFIR, 1.002 proiecte, cu o valoare totală de 64,7 milioane euro, au fost declarate eligibile, dar fără finanţare – aceste proiecte nu au putut să fie selectate pentru finanţare din cauza faptului că a fost depăşită suma totală alocată. Alte 236 de proiecte, în valoare de 14,9 milioane euro, au fost declarate neconforme, iar 2.424 de proiecte, în valoare de 155,4 milioane euro, au fost evaluate ca neeligibile pentru finanţare”, se menţionează în comunicat.
Potrivit AFIR, sprijinul public nerambursabil prin această submăsură se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcţie de tipul investiţiei.
Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepţia activităţilor de producţie, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.
„Activităţile pentru care se solicită finanţare prin submăsura 6.2 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în Anexa 7 la Ghidul solicitantului. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, servicii turistice în mediul rural, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producţia de ţesături etc.”, se mai precizează în comunicat.