Află în ce grupă de risc fiscal te vede ANAF – INFOGRAFIC
14,3 milioane de persoane au venituri impozabile în România. Din acestea, doar 295.000 sunt supuse unei analize de risc. Pentru verificări amănunţite sunt reţinuţi doar 7.800 de oameni. Ei sunt împărţiţi în patru grupe de risc. Grupa 1 de risc se numeşte „Patron bogat, firmă săracă” Grupa 2: Persoane cu venituri semnificative, fără activităţi economice cunoscute. Grupa 3: Persoane cu venituri volatile (showbiz). Grupa 4: Alţii care prezintă risc, dar nu sunt în celelalte grupe.
ANAF a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat. Iată distribuţia pe judeţe a primelor 313 persoane verificate în cadrul programului PFRF (Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal).
Cele mai multe persoane verificate în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice se află în Ilfov (34). Bucureşti se află pe locul 2 cu 31 de persoane verificate. Suceava se află pe locul al treilea cu 14 persoane verificate.
Află în ce grupă de risc fiscal te vede pe tine ANAF – Infografic
„După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul fiscalității. Știu foarte bine că așteptările de la ANAF sunt foarte mari în această perioadă și oamenii își doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem încă nevoie de răbdare, din cauza capacității administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a continuat Gelu Ştefan Diaconu, președinte ANAF.