Motivul refuzului Ursulei von der Leyen este legat de întrevederea avută de Vucevic, cu puţin timp înainte, cu ministrul rus al dezvoltării economice, Maksim Reşetnikov, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Serbia, Emanuele Giaufret, relatează AFP.
Înainte de o cină cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, Ursula von der Leyen urma să se întâlnească cu premierul Vucevic, însă această întâlnire a fost anulată în ultimul moment. Motivul: şeful guvernului sârb tocmai discutase cu ministrul rus Maksim Reşetnikov, aflat şi el în vizită la Belgrad.
„Am anulat întâlnirea cu premierul (sârb) în urma întâlnirii (acestuia) cu ministrul economiei al Federaţiei Ruse”, a spus Giaufret, adăugând că „există informaţii cu privire la intenţia Serbiei de a-şi consolida relaţiile economice în alte domenii cu Federaţia Rusă”.
Această „intenţie” a fost clară, a afirmat ambasadorul Giaufret într-un comunicat, „publicat pe site-ul” guvernului sârb, înainte de a fi „retras”.
„Având în vedere acest lucru, preşedinta Comisiei (Europene) a considerat că nu există niciun motiv pentru a organiza întâlnirea cu premierul”, a mai spus Giaufret.
Comunicatul retras de pe site-ul guvernului sârb, a cărui copie a fost obţinută de AFP, face referire la o întâlnire între premierul Vucevic şi ministrul Reşetnikov, care conduce o „delegaţie rusă” în capitala sârbă.
„Premierul Milos Vucevic a discutat astăzi cu ministrul dezvoltării economice al Federaţiei Ruse, Maksim Reşetnikov, despre consolidarea în continuare a cooperării economice şi de altă natură între cele două ţări”, potrivit acestui text.
Ursula von der Leyen a declarat vineri la Belgrad că vizita ei în Serbia, în cadrul celui de-al patrulea său turneu în Balcanii de Vest, este un semn foarte clar al încrederii sale că viitorul Serbiei – un viitor al valorilor comune – se află în Uniunea Europeană, în cadrul căreia ţara îşi va exercita toate drepturile în calitate de membru. Ea a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit Tanjug.