Afluxul de migranţi în Europa „nu va schimba demografia continentelor” – expert

Economica.net
09 09. 2015
immigration_greece_turkey_580138_52934700

În 2015, populaţia lumii este estimată la circa 7,3 miliarde de oameni şi ar trebui să continue să crească până la atinge aproximativ 11 miliarde către sfârşitul acestui secol, potrivit previziunilor de INED.

‘Imigraţia nu va schimba fundamental datele demografice la scara continentelor. Mai mult, astăzi, există un flux de refugiaţi şi nu de imigranţi. Nu se ştie cât timp vor rămâne în ţara gazdă, cât de mulţi se vor întoarce acasă şi când. Chiar dacă în cazul Siriei, în special, aceasta ar putea dura ceva timp înainte ca situaţia să se stabilizeze’, a opinat expertul francez.

Referitor la exemple recente de fluxuri de refugiaţi în Europa de Vest, Gilles Pison spune că, în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie, ‘în anii 1990, aproximativ 800.000 de refugiaţi au fost primiţi în Germania, dar o mare parte, alungaţi de război, s-au întors la casele lor la sfârşitul conflictului’.

Germania, care are o rată scăzută a natalităţii, cunoaşte de ani de zile un flux migrator important, care continuă să-i asigure forţa de muncă necesară, iar refugiaţii de astăzi sunt destul de tineri şi absolvenţi de facultăţi, mai spune el.

În plus, doar 3% din oameni sunt imigranţi, adică persoane care trăiesc într-o altă ţară decât ţara lor de naştere. ‘Acest lucru nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, chiar dacă tipul de imigrare s-a schimbat cu o inversare a fluxurilor migratoare din ce în ce mai de la Sud spre Nord’, afirmă expertul francez, fără să excludă a creştere a imigraţiei din Africa în următoarele decenii, scrie Agerpres.

Dar este foarte dificil de a face proiecţii, de a emite ipoteze privind fluxurile migratoare, care se pot inversa foarte repede.’Bilanţul migratoriu este pozitiv de o lungă perioadă de timp în Germania, ca şi în Franţa, unde este de aproximativ 75.000 de persoane pe an în ultimul timp’, mai afirmă Gilles Pison.