AFM a depăşit cu o săptămână termenul pentru evaluarea contestaţiilor în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” – Greenpeace
Potrivit activiştilor de mediu, peste 13.000 de cetăţeni au fost declaraţi respinşi, în primă instanţă, în program, iar conform Ghidului de finanţare, AFM trebuia să soluţioneze contestaţiile celor respinşi în program în maximum 15 zile.
„Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanţi, peste 13.000, au fost respinşi în lunile aprilie şi iunie ale acestui an”, precizează organizaţia de mediu.
La sfârşitul lunii iunie, Greenpeace România a sesizat Avocatului Poporului acuzând grave încălcări de către AFM ale unor drepturi constituţionale ale cetăţenilor ce au aplicat în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.
În replică, oficialii Administraţiei au susţinut că sesizarea ONG-ului de mediu este nejustificată şi că reprezentanţii acesteia vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnării contractelor aprobate. În acelaşi timp, AFM preciza că s-a început, deja, distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari.
Conform AFM, în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost declarate eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte, în sumă totală de 252 de milioane de lei.
Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.
Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.