Înscrierea persoanelor fizice se va face la unul dintre instalatorii validaţi, lista acestora urmând să fie publicată pe site-ul instituţiei înaintea demarării programului pentru persoanele fizice.
Potrivit AFM, Ghidul de finanţare aferent acestui program a fost modificat şi completat prin Ordinul viceprim-ministrului şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, publicat în Monitorul Oficial nr. 197 din data de 12 martie 2019, în vederea simplificării accesării programului.
Este pentru a treia oară în acest an când este prelungită sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Astfel, prima dată-limită era prevăzută pentru 1 martie 2019, ulterior existând prelungiri ale sesiunilor până pe 15 martie 2019 şi 29 martie 2019.
Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.
Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Andrei Iorgulescu, director în cadrul AFM, a declarat, recent, că doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris în programul pentru prosumatori, adică persoane fizice care produc şi consumă energie în acelaşi timp.